Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.310

exekuce na byt

Odesláno: 
Otevřeno 1631 x
3 odpovědi
 
Byla jsem přistupitel k úvěru, který si bral můj známí. Při nesplácení se ze mne stal dlužník číslo 2. Nyní je můj byt dán do držby, ale dům kterým se původně ručilo a patří dlužníkovi číslo 1 do držby nejde je na něj pouze uvalena exekuce. Můj dotaz je jak je tohle vůbec možné? A mám vůbec ještě nějaká práva jsem na tom hůř než ten kdo si peníze půjčil a nevrátil. Můžete mi poradit co mohu dělat? Jak se bránit? Pomůže mi podat žalobu na dlužníka číslo 1. , nebo je to zbytečné a přijdu o všechno co mám jen proto, že jsem před 6 lety z dobré vůle podepsala pár papírů?
 
Pokud je Váš byt ve stadiu exekučního prodeje nemovitosti, může to mít několik důvodů. Je možné, že má Váš byt vyšší hodnotu a existuje důvodný předpoklad, že jeho prodejem dojde k uhrazení celé exekučně vymáhané částky. Rovněž je možné, že je dům, kterým se původně ručilo pro svůj stav fakticky neprodejný. Ovšem pokud je na něj nařízena exekuce, neznamená to, že nebude prodáván v dražbě. Proti dražební vyhlášce není odvolání přípustné a jelikož neuvádíte žádné bližší okolnosti ani důvody, proč by exekuce neměla proběhnout, nelze ani podat návrh na částečné zastavení exekuce. S původním dlužníkem se samozřejmě můžete soudit, neboť jako ručitel máte vůči němu právo regresu. Je ovšem otázka, zda bude schopen Vám cokoliv uhradit, neboť uvádíte, že je v exekuci.
 
Exekuce je vedená na 5000000, - Kč můj byt má odhad 800000, -Kč dům dlužníka č. 1 má odhad cc 3000000, - přesto se exekutor rozhodl prodat první můj jednopokoják. Dlužník 1 má ještě byt, ale ten je chytře napsaný na jeho ženu, on sám má bydliště na radnici. Když podám žalobu je možnost aby se pak případné jednání týkalo i bytu ve kterém žije se svou ženou? Jinak je to podnikatel staví domy a má slušné přijmi. Já jsem teď na pracovním úřadě a žiji z hmotné nouze byt to jediné co mám půjdu na ulici je tohle spravedlnost? Měla jsem penzijní font, ale ten už mi exekutor vzal. Mám ještě starší auto pomůže mi ho přepsat na syna než po něm exekutor taky půjde nebo je už pozdě?
 
Pokud v tuto chvíli převedete automobil na syna, bude možné tento převod napadnout jako neplatné právní jednání s úmyslem zkrátit uspokojení věřitelů, nyní jej tedy již před exekucí neuchráníte. Pokud je byt v majetku manželky dlužníka, nebude se jej případné soudní jednání o vyrovnání mezi vámi dvěma týkat. Ovšem pro účely exekuce se nepřihlíží ke zúžení SJM, pokud tedy došlo k nabytí bytu za trvání manželství, je možno jej exekuovat. Jelikož k uspokojení exekuce zřejmě nedojde ani při současném zpeněžení domu a Vašeho bytu, šanci na odvrácení exekuce nemáte.