Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Tchýně má žijící vlastní matku a žijícího nevlastního otce. Vlastní matka a nevlastní otec mají ještě spolu dceru. Tzn., že tchýně má vlastní (polorodou) sestru. Dotazy: 1. Jak se bude dědit v případě umrtí vlastní matky (nevlastní otec bude dále naživu)? 2. Jak se bude dědit v případě úmrtí nevlastního otce (vlastní matka bude dále naživu)? Tchýně nebyla nevlastním otcem osvojena. Děkuji, Dalibor

ODPOVĚĎ:
1/ Úmrtí matky:
V případě úmrtí matky Vaší tchýně budou v tzv. první dědické skupině dědit pozůstalý manžel a její děti a to každý rovným dílem (v tomto případě tedy každý třetinu dědictví). V případě, že nevlastní otec Vaší tchýně nebyl manželem matky Vaší tchýně, budou dědit pouze její děti, tedy Vaše tchýně a její polorodá sestra a to každá polovinu dědictví.

2/ Úmrtí nevlastního otce:
V případě úmrtí nevlastního otce Vaší tchýně (za předpokladu, že Vaší tchýni neosvojil) budou po něm opět v první dědické skupině dědit pozůstalá manželka a jeho dcera a to každá polovinu dědictví. V případě, že nevlastní otec Vaší tchýně není manželem matky Vaší tchýně, bude po něm dědit celé dědictví pouze jeho dcera.

Výše uvedené platí samozřejmě za předpokladu, že matka Vaší tchýně nebo její nevlastní otec nesepíší závěť, popř. nedojde k vydědění či odmítnutí dědictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.