Počet stránek ve webu: 43.166

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.541.460

Exekuce a posílání platu, mzdy na bankovní účet syna, dcery, potomka v insolvenci - může exekutor zabavit peníze na účtu potomka?

Odesláno: 
Otevřeno 11447 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
mám dotaz na exekuci. Moje mamka má několik exekucí. Srážky se strhávají přímo ze mzdy. Na účet jí příjde už očištěná mzda. Může si nechávat posílat výplatu na můj účet (syn)? Může mi exekutor zablokovat účet když jí tam příjde výplata? Já jsem v insolvenci tudíž jsem chráněnej soudem. Mamka má obavy aby jí nesebrali celou výplatu i když si nechává posílat peníze na cizí účet.
Děkuji za Vaší odpověd
 
Zdravím Vás, je-li exekuce prováděna srážkami ze mzdy povinného, tak povinný vždy ze své mzdy dostane nezabavitelné minimum. Naopak mám a to, že kdyby si nechala peníze posílat na Váš účet vše by se jen zkomplikovalo, proto Vám to nedoporučuji. Pokud Vaše maminka chce může se dohodnout se zaměstnavatelem, aby jí mzdu (po srážkách) vyplácel v hotovosti.
 
Zajímavé je, že každý mi říkal něco jiného. V bance, že na to šáhnout nesmí insolvenční správkyně, že můžou přijít komplikace. Mamka si nechává posílat peníze na cizí účet už 5 let a zatím s tím nikdo neměl nějaké komplikace. Je pravda, že má 6 exekucí. První exekuce se strhává a další čekají, protože se ty exekuce budou strhávat postupně. Tak jí to aspon řekla právnička, ale tam řešili něco jiného. A kdybych se rozhodl at si to nechává posílat ke mě jaké komplikace by mohli příjít když jsem v insolvenci?
Děkuji za Vaši odpověd
 
Zdravím Vás, těmi komplikacemi mám na mysli to, že exekutor by se snadno dozvěděl, že srážky ze mzdy jsou poukazované z jiného účtu než předtím a mohl by začít pátrat proč tomu tak je a kdo je majitelem nového účtu. Proto doporučuji zůstat u stejného postupu jako dosud, pokud tedy Vaše maminka nemá svůj účet. Pravdou je, že když je exekuce prováděna srážkami ze mzdy povinného, tak povinnému musí vždy zůstat nezabavitelné minimum viz. § 278 zákona č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád.
Jste-li v insolvenci (osobní bankrot, oddlužení), tak splácíte jednotlivým věřitelům dle schváleného splátkového kalendáře (rozvrhu). Nicméně je otázkou, zda by finanční prostředky na Vašem účtu insolvenční správkyně nebrala jako mimořádný příjem, z něhož by část připadla Vašim věřitelům na umoření pohledávek. I proto doporučuji nic neměnit, popřípadě se dohodnout se zaměstnavatelem Vaší maminky na výplatě zbytku mzdy v hotovosti, tam by to bylo v pořádku.
 
Děkuji za radu, ale jestli jsem to pochopil tak vlastně exekutor může zablokovat účet i bratrovi kam si nechává mamka posílat peníze, protože bohužel u zaměstnavatele to možné není, protože se na to ptala a oni musejí mzdu posílat na účet. A myslíte, že kdybych se domluvil se správkyní, že si tam nechá posílat peníze na můj účet aby to nevzala jako mimořádný příjem a informovat jí o tom nebo se s ní dohodnout? Ještě jsem nic nepodnikl. Právě proto jsem se obrátil na Vás abych neudělal nějakou hloupost. Já žiji v domnění, že jsem chráněnej soudem a exekutor na můj učet nemá právo i když si tam nechá posílat výplatu mamka. Prostě mám za to i kdyby začal pátrat tak mi zablokovat účet nesmí nemá na to právo. Já si nechám poradit, ale potřebuju vědět jak to doopravdy je.
Děkuji za pochopení
 
Zdravím Vás, exekutor nikdy nesmí zablokovat účet osobě, která není povinným (tedy s výjimkou manžela povinného). Takže zablokování účtu se nebojte, nestane se to. Šlo mi spíše o to, aby se příliš často neměnila čísla účtů, na která by se zasílala mzda. Takže exekutor nemůže ani na účet bratra Vaší maminky, ani na Váš účet. Nicméně je možné, že kdybyste o Vašem záměru informoval insolvenční správkyni tak ta by mohla eventuálně informovat exekutora o Vašem záměru a byly by zbytečné nepříjemnosti. Kdyby měla maminka svůj účet a na ten by se poukazovala mzda, tak jí by exekutor mohl účet zablokovat, protože ona je povinná, mohl by tak učinit i u účtu jejího manžela, ale u účtu cizího člověka nikoli. Nicméně by zde hrozilo eventuální trestní stíhání za trestný čin poškozování věřitele, což je ta komplikace, kterou jsem měla na mysli. To ostatně hrozí všem, na jejichž účet je zasílána výplata povinného, když účet nepatří povinnému. Trestní stíhání hrozí i povinnému, protože si nechává posílat mzdu na cizí účet, proto aby na něj nemohl exekutor. Závěrem uvádím, že žádný zákon nestanoví povinnost nechávat si mzdu posílat na účet a tudíž je možné si nechávat mzdu proplácet v hotovosti nebo třeba složenkou.
 
Dobrý den,
velice Vám děkuji za radu hodně jste mi pomohla. Mockrát děkuji.
Přeji krásný zbytek dne
 
Zdravím Vás, nemáte zač, kdybyste cokoli potřeboval, dejte vědět. Přeji Vám krásný den.