Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.132

Oplocení stavebního pozemku

Odesláno: 
Otevřeno 439 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, mohu se zeptat, chci si oplotit stavební parcelu. Musím žádat o povolení k oplocení svého souseda vedle? Co, když mi toto povolení jako jediný nedá a obecní úřad by jinak nebyl proti? K sousedovi na jeho pozemek vede jediná cesta přes můj stavební pozemek. Chodí se tamtudy 20 let, jen chodí pěšky, nejezdí. On chce povolit cestu pro vozidla, já jen stezku pro pěší. Dosud se přes něj pouze chodilo, je to travnatý pozemek. Kdo bude v právu? Já chci platit pronájem z využívání chození přes můj pozemek na jeho, on chce cestu odkoupit. Kdo bude v právu dle soudu? U soudu ani u jiného orgánu nikde toto nebylo ještě řešeno. Děkuji Vám předem moc, Petr.
 
Dobrý den,
od 1. 1. 2018 došlo ke zjednodušení procesu výstavby plotu v případě, kdy zamýšlený plot nehraničí s veřejným prostranstvím a není vyšší než 2 metry. V takovém případě není třeba hlásit stavebnímu úřadu stavbu plotu a není třeba souhlas sousedů.

Vyplývá to z § 79 odst. 2 písm. f) stavebního zákona, dle kterého rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují opěrné zdi do výšky 1 m nebo oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše.

V případě, že některou z těchto podmínek nesplňujete, bez posouzení stavebního úřadu se neobejdete. V některých případech postačí vydání územního souhlasu, v některých případech bude vyžadováno územní rozhodnutí.

V případě Vašeho druhého dotazu doporučuji se s Vaším sousedem snažit nejprve nějakým způsobem pro Vás přijatelným dohodnout (např. navrhnout mu písemně Váš návrh řešení dané situace). V případě soudního sporu to pro Vás bude výhoda, neboť soused jako vlastník nemovité věci, který nemůže na své věci řádně hospodařit či jinak ji řádně užívat proto, že není dostatečně spojená s veřejnou cestou, může žádat, abyste mu za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek (§ 1029 občanského zákoníku). Nezbytnou cestu může soud povolit v rozsahu, který odpovídá potřebě vlastníka nemovité věci řádně ji užívat s náklady co nejmenšími, a to i jako služebnost. Zároveň musí být dbáno, abyste zřízením nebo užíváním nezbytné cesty byl co nejméně obtěžován a Váš pozemek co nejméně zasažen (nikoli přes prostředek pozemku, ale po jeho hranicích apod). Za nezbytnou cestu náleží úplata a odčinění újmy, není-li kryto úplatou.

Spokojil-li by se soused s dohodou o užívání cesty za úplatu, pro Vás by to byla jedna z nejlepších možností.

V dané záležitosti Vám doporučuji oslovit advokáta, který by si mohl všechny podklady prostudovat a nejlépe Vás i při vyjednávání se sousedem zastupovat, neboť jakým způsobem, v jakém rozsahu a za jakých podmínek si přístup Vašeho souseda upravíte, bude mít vliv i do budoucnosti. Seznam advokátů naleznete na http://www.advokatikomora.cz.
 
Dobry den, odkdy do kdy je povoleno kacet stromy. A do jakeho prumeru kmene, ci vysky stromu, nemusim zadat o povoleni obecni urad? Jak daleko od hranice souseda pozzemku muze byt strom. , uz tu mam soused 20let smrk 10metrovy, jen metr od naseho plotu. DEKUJI, TOMAS