Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.454

Přesný postup vymáhání směnky vlastní bez protestu

Odesláno: 
Otevřeno 1178 x
4 odpovědi
 
Dobrý den.
Prosím o přesný postup vymáhání směnky vlastní bez protestu. blíží se termín splatnosti. na směnce má výstavce adresu trvalou (obecní úřad) a kontaktní kde údajně bydlí. Myslím tedy první krok je zahájit a zaslat výzvu o zaplacení tři dny po termínu špatnosti na obě adresy a čekat na vyzvednutí. poté pkud si výstavce nevyzvedne postu zahájím kroky o vydání směnečného příkazu u sodu osobně zaplatím kolek /nevim v jaké hodnote?? /prilozim smenku. je někde vzor?
Děkuji.
 
Dobrý den,

uvažujete správně. Doporučuji Vám nejprve zaslat kvalifikovanou předžalobní výzvu dle § 142a OSŘ a následně pokud v uvedené lhůtě Vám nebude splněno, bude nezbytné podat návrh na vydání směnečného platebního rozkazu.

Výši soudního poplatku si můžete spočítat dle zákona č. 549/1991 Sb. , o soudních poplatcích, v jehož příloze sazebníku poplatku, najdete u položky 1, že za návrh na zahájení občanského soudního řízení, jehož předmětem je peněžité plnění do částky 20.000,-- Kč je soudní poplatek 1.000,-- Kč a v částce vyšší než 20.000,-- Kč do 40.000.000, -- Kč je soudní poplatek 5 % z této částky.

Dle § 175 odst. 1. o. s. ř. Předloží-li žalobce v prvopisu směnku nebo šek, o jejichž pravosti není důvodu pochybovat, a další listiny nutné k uplatnění práva, vydá na jeho návrh soud směnečný (šekový) platební rozkaz, v němž žalovanému uloží, aby do 15 dnů zaplatil požadovanou částku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal námitky, v nichž musí uvést vše, co proti platebnímu rozkazu namítá. Směnečný (šekový) platební rozkaz musí být doručen do vlastních rukou žalovaného, náhradní doručení je vyloučeno. Nelze-li návrhu na vydání platebního rozkazu vyhovět, nařídí soud jednání.

Vzor výzvy k úhradě a případně i návrhu na vydání směnečného platebního rozkazu můžete najít zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html.

Upozorňuji Vás, že se jedná pouze o vzory, které nemusí být zcela vhodný pro Váš konkrétní případ. V případě nějakých nejasností Vám však doporučuji vyhledat pomoc advokáta, který Vám se sepisem jednotlivých podání pomůže. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.
 
dekuji moc jste prima.
 
Mám radost, že Vám moje odpověď pomohla.

Přeji Vám, ať jste při vymáhání svého nároku úspěšný.
 
dekuji je to mlady nerozvazny kluk potreboval to na auto. nyni se jiz rok vyhyba jakemukoliv kontaktu