Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.271

Mimořádné výdaje u dítěte a zvýšení výživného, alimentů (léky, léčebné pomůcky)

Odesláno: 
Otevřeno 6496 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v březnu roku 2018 bylo poprvé za 11 let zvýšeno výživné od rozvodu na mou dceru (14 let), jelikož jsem předtím žila s majetnějším mužem. Výživné nyní činí 2 800 Kč.
V září 2018 započala léčba mé dcery na ortodoncii, která je nákladná. Doposud jsem vydala 25 000 Kč a stejná částka nás ještě čeká do budoucna. Otec se nijak nepodílí, ale o léčbě ví.
Mám nárok znovu podat žádost o zvýšení výživného z důvodu mimořádných výdajů? Nebo mám postupovat jiným způsobem? Pokud ano, tak jakým? S dcerou žiji sama, chtěla bych po otci polovinu nákladů. Děkuji Renata
 
Dobrý den,

při určování výživného, není-li uvedeno jinak, není rodič, kterému je soudem stanovena povinnost platit výživné, povinen přispívat nad rámec výživného. Stává se, že soud při rozhodování o výši výživného již rodiče poučí, že výši výživného stanovuje s tím, že rodiče se budou společně podílet každý ½ na mimořádných výdajích. V takovém případě, pokud druhý rodič odmítá na tyto mimořádné výdaje přispět (např. školní výlety, kroužky, zdravotní potřeby...), může to být důvod pro zvýšení výživného.

Doporučuji Vám nejprve se v této záležitosti obrátit na pracovnici OSPOD, aby za tímto účelem otce kontaktovala. Nebude-li ze strany otce zájem se s Vámi dohodnout na úhradě mimořádných výdajů, můžete zvážit podání návrhu na zvýšení výživného. Samozřejmě bude záležet z jakých majetkových poměrů, schopností a možností otce soud při stanovování poslední výše výživného vycházel a zda již ve stanoveném výživném bylo přihlédnuto k mimořádným výdajům.