Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.907

Odbrání docházkovho bonusu z důvodu nenastoupení víkendové přesčasové práce

Odesláno: 
Otevřeno 236 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
11.01.2019 odpoledne nám bylo v práci oznámeno že máme jít v sobotu na přesčas z důvodu nesplnění výroby přes týden. Bohužel jsem nemohl jít do práce z rodiných důvodů a bylo mi oznámeno že nedostanu docházkovou prémii má na to zaměstnavatel právo?
 
Dobrý den,

představuje-li Vámi uvedený docházkový bonus, prémie, které tvoří složku platu, jenž uplatňuje zaměstnavatel jako způsob odměňování a motivaci zaměstnanců, měl by zaměstnavatel stanovit podmínky pro získání této prémie.
Samozřejmě práci přesčas Vám zaměstnavatel nemůže bez Vašeho souhlasu s výjimkou § 93 ZP upravující vážné provozní důvody nařídit.

V jednání zaměstnavatele by bylo možné spatřovat určitý způsob diskriminačního jednání vůči Vaší osobě jako zaměstnanci. V případě, že by se takové postupy ze strany zaměstnavatele opakovaly, můžete dát podnět Státnímu úřadu inspekce práce, který by měl prošetřit, zda ze strany Vašeho zaměstnavatele nedochází k porušování některé z jeho povinností a zda dodržuje pracovněprávní předpisy. V případě podezření na nerovné zacházení nebo na diskriminaci ze strany Vašeho zaměstnavatele, doporučuji se obrátit přímo na veřejného ochránce práv.