Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.749

Přechod nájemní smlouvy na spolužijící osobu (člen rodiny, osoba blízká)

Odesláno: 
Otevřeno 395 x
4 odpovědi
 
Dobrý den.
Bydlím u majitele již 30 let. Se mnou tady bydlí dcera, která je trvale přihlášena. Mám strach že až tady nebudu, tak majitelka jí vystěhuje. Smlouvu na bydlení mám na dobu neurčitou. Dcera je plně invalidní. Má na to majitelka právo ji vystěhovat?
Moc prosím o odpověď. Děkuji hezký den, Omlouvám se zachyby jsem už stará a už mě to tak nemyslí.
 
Dobrý den,
máte-li uzavřenou nájemní smlouvu s pronajímatelem (majitelem nemovité věci) pouze Vy, tak v případě Vaší smrti přejde nájem na člena Vaší domácnosti (dcerku), která v bytě žila ke dni smrti nájemce a nemá vlastní byt. Tento nájem bytu po jeho přechodu na dceru však skončí nejpozději uplynutím dvou let ode dne, kdy nájem přešel.

S ohledem na výše uvedené Vám doporučuji celou záležitost řešit a požádat pronajímatele (majitele) o dodatek k nájemní smlouvě, na základě kterého bude jako nájemce vystupovat i Vaše dcera, tedy půjde o Váš společný nájem. Tímto zajistíte, že v případě Vaší smrti bude moci pronajatý byt užívat.
 
Moc dekuji za radu, ale ja když vyplnuji nejake papiry pro majitelku tak všude je zapsana i moje dcera to ale asi nestaci ze? U me uz bydli 20let. Nebo bych mola pouzit ze je nemocna? ale to je asi taky blbost. Hezky den Kralikova
 
Pokud není uvedena jako nájemce v nájemní smlouvě, jste považována za nájemkyni pouze Vy a to i v případě povinnosti platit nájemné.
Je možné, že dceru uvádíte jako člena domácnosti žijící s Vámi v bytě.

Nejste-li si jistá, doporučuji se poradit s advokátem, který bude mít možnost si prostudovat všechny podklady. Jejich seznam naleznete na http://www.advokatikomora.cz.
 
Dobrý den, mám dotaz, ohledně přihlašováni přítele do svého bytu, domovník chce aby nahlásila na bytovém družstvě ještě jednu osobu, aby platil poplatky za využiti společných prostor a vytahu, pokud vím tak to se pláti za bytovu jednotku, nebo kolik lidi je nahlašeno? jak mam postupovát, trvale pobut má u rodiču, nechce to měnit, ja taky ne. jsem majitelka bytu...dekuji za odpověd.