Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.346

Jak vymazat duplicitního vlastníka nemovitosti z katastru - původní majitel zanikl konkurzem

Odesláno: 
Otevřeno 344 x
1 odpověď
 
Dobrý den, z Katastrálního úřadu mi byla doručena výzva o zrušení duplicitního zápisu u pozemku. Ale vlastník, který je zapsán jako duplicitní vlastník neexistuje. Zanikl v konkurzu výmazem z obchodního rejstříku v roce 2013. Pozemek jsem zakoupila v roce 2014. Jak postupovat?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
v případě, že katastrální úřad eviduje u jedné nemovité věci více výlučných vlastníků, je jeho povinností o duplicitním zápisu vlastnictví vyrozumět osoby, které jsou podle takto rozporných listin označeny za vlastníky nemovitosti. Zároveň má katastrální úřad povinnost poučit je o možnosti podání určovací žaloby v občanském soudním řízení. Zrušení duplicitního zápisu vlastnictví je pak oprávněn provést záznamem pouze na základě ohlášení jednoho nebo obou duplicitně evidovaných vlastníků doloženého souhlasným prohlášením o uznání vlastnického práva nebo jednostranným prohlášením o uznání vlastnického práva, popřípadě právě pravomocným rozsudkem soudu o určení vlastnictví.

Ve Vašem případě jde o specifický případ, neboť druhý duplicitní vlastník již neexistuje a pokud nemá právního nástupce, nemáte ani s kým se dohodnout. Vzhledem k tomu, že právní úprava Váš případ přímo neřeší, doporučuji nejprve učinit dotaz na Český úřad zeměměřický a katastrální. Obávám se ale, že se soudnímu sporu nevyhnete a že bude dán důvod pro obnovení právnické osoby.

V případě soudního sporu doporučuji vyhledat pomoc u advokáta, který bude moci si celý případ prostudovat a v dané záležitosti Vás zastupovat. Jejich seznam naleznete na http://www.advokatikomora.cz.