Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.436

Nepředání peněz advokátní kanceláří od dlužníka věřiteli - kam si stěžovat, jak donutit AK aby peníze předala?

Odesláno: 
Otevřeno 345 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
u spol. Tmobile jsem měla závazek v roce 2017, který jsem 09/2018 celý uhradila advokátní kanceláři. S tím, že na vyřízení tj. předání spisu i financí přepošlou do 30 dnů. Avšak se tak nestalo. Při komunikaci s touto kanceláří mi není možné sdělit dle interních důvodů, kdy hodlají peníze předat.
U Tmobile jsem stále vedená jako dlužník. Nemám se jak bránit a jestli mají nějakou zákonnou dobu vrácení peněz věřiteli netuším. Jak dlouho mohou peníze držet.
Prosím o radu jak postupovat, či čekat než si peníze a nejen mé rozmnoží?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
skládala-li jste do advokátní úschovy nějakou finanční částku dělo se tak nejspíše na základě svěřenecké smlouvy nebo příp. smlouvy o advokátní úschově. Advokátovi následně vzniká, ve chvíli kdy na základě smlouvy dojde finanční částka na úschovový účet advokáta, informační povinnost vůči České advokátní komoře dle § 36 odst. 4 zákona č. 85/1996 Sb. , o advokacii.

Nesdělil-li Vám advokát požadované informace prostřednictvím telefonu, doporučuji mu zaslat doporučeně dotaz a v případě, že ani ve Vámi uvedené lhůtě Vám nebude odpovězeno, lze zvážit učinit dotaz přímo na Českou advokátní komoru, zda byla úschova advokátem nahlášena a je vedena v elektronické knize úschov vedené Českou advokátní komorou.