Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.762

Jak zařídit zdědění družstevního bytu družkou, partnerkou, druhem, partnerem a vynechat dědice?

Odesláno: 
Otevřeno 520 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Prosím o radu ve věci dědictví družstevního bytu. Manžel (v té době rozvedený), koupil 1994 družstevní byt ve kterém od začátku společně bydlíme. Byt není v osobním vlastnictví, tedy OV.
Od 1998 jsme manželé. Manžel má z předchozího manželství 3 děti, společně máme 1 dítě. Všechny jsou již dospělé. Jak máme postupovat v případě jeho smrti, aby členský podíl připadl na mne? Myslím, že bude nutné se mezi sebou dohodnout a to je právě ten problém. Ze strany naší dcery by byla dohoda jasná, ovšem v případě jeho dětí to nebude možné. Budou chtít svůj podíl vyplatit. V tom případě bych musela byt prodat a jak se říká: "skončit pod mostem", protože nemám na jejich vyplacení finan. prostředky. Lze to vyřešit závětí nebo přepsaním členství na družstvu? Prosím o radu jak tuto věc vyřešit.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

nabyl-li manžel členský podíl v družstvu a s tím mu vzniklo právo užívat družstevní byt, je tento podíl v jeho výlučném vlastnictví. Samozřejmě může Váš manžel na Vás převést členský podíl, ale tím se vzdává svého vlastnictví a tím i práva s ním nakládat. Zvláště pokud by Vaše manželství nevydrželo, tak by přišel o majetek on.

Závětí nemůžete děti jako nepominutelné dědice vyloučit, můžete jejich zákonný podíl pouze omezit. Tedy zletilý nepominutelný dědic (děti zůstavitele) musí dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

Váš manžel se může se svými dětmi vypořádat již za života s tím, že se předem zřeknou svého dědického práva. Smlouva vyžaduje formu veřejné listiny, kterou Vám sepíše např. notář.

Dále se nabízí učinit darování pro případ smrti nebo by za splnění zákonných podmínek bylo možné uzavřít dědickou smlouvu (vyžaduje se mít i další majetek). V případě, že se pro nějakou smluvní úpravu rozhodnete, doporučuji to předem zkonzultovat nejlépe s notářem nebo advokátem ve Vašem okolí, který s Vámi probere Vaši životní situaci detailně a navrhne nejvíce vyhovující variantu.