Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.376

Stěhování na Slovensko

Odesláno: 
Otevřeno 361 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s ukončením prac. poměru dohodou z důvodu stěhování. Kluk u nás v práci se bude ženit na Slovensko a našel tam byt a práci a potřeboval by se odstěhovat už koncem srpna a 1.9. nastoupit tam. Na osobním odd. mu slíbili, že ho pustí dohodou, ale naše vedoucí si postavila hlavu a trvá na dvouměsíční výpovědi. Prý je jí jedno, že se chce stěhovat, tak prý se odstěhuje o 2 měsíce později. Je stěhování oprávněný důvod? On zas nechce přijít o dobrou práci v SR a nám je jasné, že vedoucí mu to udělá naschvál (je to její povaha). Poraďte, chceme mu v práci pomoci, protože není moc průbojný. Já píšu proto, že jsme se v práci domluvili, že to zjistím, co by se dalo dělat. Jak by to bylo, kdyby prostě do práce nepřišel?
Děkuji za odpověď. Zdraví Lenka Jílková
 
Dobrý den,

bohužel stěhování není důvodem pro nárok na rozvázání pracovního poměru dohodou. Nedohodne-li se Váš kamarád se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru dohodou, nezbude mu než dát zaměstnavateli výpověď. V rámci vyjednávání se zaměstnavatelem o ukončení pracovního poměru dohodou se může Váš kamarád nabídnout, že za sebe najde adekvátní náhradu. Výpověď s ohledem na běh výpovědní lhůty doporučuji dát do konce měsíce.

Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce. Výpovědní doba začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce.

Nad rámec dotazu uvádím, že zaměstnanec má v souvislosti se stěhováním nárok na volno bez náhrady mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 2 dny při přestěhování zaměstnance, který má vlastní bytové zařízení.