Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.923

Dozivotni bremeno, byt

Odesláno: 
Otevřeno 398 x
1 odpověď
 
Dobry den, moje babicka na me prepsala byt, jelikoz mi neni 18 tak za veskere rozhodnuti o bytu ridi moje matka. Chci se zeptat jestli je mozne aby si moje matka udelala v tom byte dozivotni bremeno me prestoze neni majitelkou?
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že nejste ještě plnoletá je nutné, aby dané jednání schválil opatrovnický soud, tzn. že bez schválení darovací smlouvy opatrovnickým soudem nemůže katastrální úřad daný převod provést.

Je to právě z toho důvodu, že rodič jako zákonný zástupce, může mít protichůdné zájmy, a tedy pro dané jednání týkající se převodu nemovité věci budete zastoupena kolizním opatrovníkem, kterého Vám soud jmenuje.

Vaše matka jako navrhovatel musí podat návrh na schválení právního jednání, ve kterém popíše převod nemovité věci (bytu) a předloží návrh darovací smlouvy. V daném řízení Vám soud bude jmenovat kolizního opatrovníka, který bude dohlížet na to, aby daná smlouva byla ve Vašem zájmu. V případě, že Vaše matka se bude snažit v rámci darovací smlouvy zřídit si věcné břemeno doživotního užívání ve svůj prospěch, je na místě aby kolizní opatrovní i soud zasáhli v případě, že to nebude ve Vašem zájmu. Samozřejmě soud přiměřeně k Vašemu věku bude přihlížet i k Vašemu názoru.