Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.973

dotaz k dědictví

Odesláno: 
Otevřeno 509 x
1 odpověď
 
Dobrý den, protože nemám dobré vztahy se svou rodinou, hlavně matkou a sestrou, které mě obviňují a napadají, že chci "obrat své rodiče", chtěla bych se zeptat, zda existuje možnost, že bych s notářem sepsala nějaký protokol, kde bych uvedla, že se zříkám veškerého dědictví po smrti mých rodičů. Skutečně nemám zájem obrat své rodiče o úspory a majetek, vím, že je to cílem mé zadlužené sestry. A vlastně ani nevím, kde na to přišli. Děkuji moc za Vaši odpověď.
 
Dobrý den,

v souladu s ust. § 1484 občanského zákoníku se můžete dědictví tzv. zřeknout dohodou se zůstavitelem. Musela byste tedy u notáře sepsat s matkou i s otcem dohodu, že se dědictví zříkáte. Můžete se dědictví zříci jen ve prospěch určité osoby, např. Vaší sestry, případně otce či matky v případě úmrtí jednoho z nich. Pokud by tato určitá osoba z nějakého důvodu nedědila, pak se má za to, že zřeknutí neplatí a budete dědit.

Vizte ustanovení § 1484:
Zřeknutí se dědického práva
(1) Dědického práva se lze předem zříci smlouvou se zůstavitelem; není-li jinak ujednáno, působí zřeknutí i proti potomkům. Kdo se zřekne dědického práva, zříká se tím i práva na povinný díl; kdo se však zřekne jen práva na povinný díl, nezříká se tím práva z dědické posloupnosti.

(2) Zřekl-li se někdo dědického práva ve prospěch jiné osoby, má se za to, že zřeknutí platí, jen stane-li se tato osoba dědicem.

(3) Smlouva vyžaduje formu veřejné listiny; práva a povinnosti z ní však mohou být zrušeny, pokud strany dodrží písemnou formu.