Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.763

vyúčtování služeb

Odesláno: 
Otevřeno 276 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bytové družstvo vzniklo tak, že každý vložil členský podíl 150.000 Kč aby se dům odkoupil od městské části. Jeden byt zůstal volný. Já jsem ten členský podíl (vztahující se k příslušnému bytu) koupil za 3.000.000 Kč (jako členský vklad družstvu). Byty byly převedeny do osobního vlastnictví. Jeden byt převeden nebyl, nebot družstevníci z důvpdu neplacení byli vyloučeni. Tento byt se bude nyní prodávat do osobního vlastnictví přes realitní kancelář za 4.000.000 Kč. Dnes (30.06.2018) po osmi letech se bude bytové družstvo likvidovat. V bytovém družstvu by měla zbýt hotovost z prodeje tohoto bytu. Mám dvě otázky. Bude bytové družstvo danit tento příjem z prodeje bytu a jak? A druhá otázka, jak bude zbývající majetek rozdělen mezi původní družstevníky-já bych měl mít 20x vyšší podíl na rozdělení než ostatní? Děkuji
 
Dobrý den,

dle § 756 odst. 1 ZOK je podíl člena na likvidačním zůstatku roven splněné vkladové povinnosti k členskému vkladu. Podíl na likvidačním zůstatku se vyplácí v penězích. Nelze-li práva všech členů uspokojit zcela, uspokojí se poměrně.

Bude-li tedy likvidační zůstatek nižší než součet všech splacených vkladů členů družstva, což je nejčastější situace, uspokojí se podíl na likvidačním zůstatku členů bytového družstva poměrně. Odlišná úprava ve stanovách je vyloučena.

Co se týče otázky související s daněním příjmu s přidělením uvolněného bytu, doporučuji se obrátit spíše na daňového poradce. Vzhledem k tomu, že nepůjde o klasický prodej, ale zájemce o byt, který se stane členem družstva, uhradí místo kupní ceny členský vklad nevztahuje se na něj povinnost zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí.