Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.719

Zatajení informací ze strany zaměstnavatele při uzavření prac. poměru

Odesláno: 
Otevřeno 363 x
1 odpověď
 
Dobrý den, nastoupila na místo na hlavní prac. poměr na dobu urč. (1 rok s možností dalšího prodloužení na neurčito) s 3-měs. zkušební dobou. Po pár dnech v zaměstnání jsem se dozvěděla, že na totéž místo má již uzavřen prac. poměr na dobu neurčitou jiná kolegyně, která je cca 4 měsíce na nemocenské. Tuto informaci mi zaměstnavatel před podpisem prac. smlouvy nesdělil a považuji ji za zásadní, jelikož bych v tomto případě nenastoupila a považuji toto za podvod. Nemocná paní se dozvěděla o mém nástupu, vyzdravěla a nastoupila a nabízelo se propustit mě ve zkušební době. Což po ani ne 14 dnech ze zákona možné nebylo. Stalo to, že jsem měla pouze zapůjčený počítač od IT firmy, neměla další zákl. pomůcky pro výkon práce, a co je zásadní, zaměstnavatel mi ani nepřiděloval práci i nastal den, že mi oznámili, že se mnou prac. poměr ruší. Jistěže na to zaměstnavatel měl právo, stejně jako já, nicméně vnímám tuto situaci jako podvod. Mému zástupci bylo sděleno, že co měli dělat, když neměli pro mě práci? Proč tedy vyhlašovali VŘ a vyvstala u nich potřeba přijímat zaměstnance, když pro něj neměli po pár dnech náplň práce? Je, prosím, nějaká možnost, jak se proti takovému jednání bránit?
 
Dobrý den,

tento postup je ze strany zaměstnavatele nemorální, neboť v případě, že měl na stejné pracovní místo uzavřenou pracovní smlouvu s jinou zaměstnankyní, u které nastala překážka na straně zaměstnance z důvodu nemoci, měl s Vámi uzavřít pracovní smlouvu na dobu, po kterou bude trvat nemoc jiné zaměstnankyně. V případě, že byste o této skutečnosti věděla, mohlo to ovlivnit Vaše rozhodování.

S odkazem na zkušební dobu, došlo k ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele oprávněně. S ohledem však na Vámi uvedené skutečnosti, které zaměstnavateli byly známy v době, když s Vámi pracovní poměr uzavíral, můžete proti němu uplatnit nárok na náhradu škody, pokud by Vám nějaká vznikla (např. rozhodovala-li jste se mezi dvěma zaměstnáními, do kterých jste mohla nastoupit...

Dále můžete dát podnět Státnímu úřadu inspekce práce, aby danou záležitost prošetřil a na základě výsledku šetření zvážit další postup. Odkaz naleznete zde: http://www.suip.cz.