Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.297

Zneužití společných peněz

Odesláno: 
Otevřeno 344 x
2 odpovědi
 
Jsme SVJ vzniklé v roce 1998 s 15 byty. Dle prohlášení vlastníka jsou okna v bytě součástí bytu. Přesto se okna v bytech vyměnila a zaplatila ze společných peněz na dlouhodobé záloze na opravy společných částí. Já s manželem jsme byli proti, protože máme okna již přes deset let vyměněné a namítali jsme, že nelze ze společných peněz hradit to, co je součástí bytu. Chtěla bych vědět, jak řešit podání žaloby – žalobce budeme my s manželem a máme podat žalobu na výbor, aby uhradil vzniklou škodu, kterou způsobil, když připustil, aby byly peníze z dlouhodobé zálohy použity k jinému účelu (celková částka za výměnu oken byla 825 tisíc korun), nebo máme podat žalobu na SVJ o vydání bezdůvodného obohacení (naše složené zálohy ve výši 55 tisíc korun jsou nyní bezdůvodným obohacením SVJ, protože jsme je nečerpali na výměnu oken a nikdo s námi nechce jednat písemně ani ústně o vyplacení, stále trvají na tom, abychom si okna také vyměnili. Všechny byty mají stejná okna, takže všichni čerpali stejnou částku. Nechceme, aby naše žaloba byla zamítnuta z nějakého formálního důvodu, takže Vás prosíme o radu, jak nejlépe a nejvhodněji formulovat, žalobu, aby nebyla zamítnuta.
 
Dobrý den,
máte-li v prohlášení vlastníka uvedeno, že okna náleží k bytové jednotce, tzn. , nejsou společnými částmi budovy, tak nepatří do pravomoci společenství vlastníků o jejich výměně rozhodovat.
Odhlasovalo-li shromáždění společenství kompletní výměnu oken v domě s tím, že se výměna bude hradit z prostředků společenství, ačkoli jsou okna dle prohlášení vlastníků ve vlastnictví majitelů jednotek, jde o překročení pravomocí shromáždění a přehlasovaný vlastník jednotky, který s výměnou nesouhlasí, se může domáhat žalobou dle § 1209 občanského zákoníků, aby soud o záležitosti rozhodl, a dále může navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí.
Důležité je podat návrh do 3 měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jinak právo zaniká. Žalobu může podat vlastník jednotky, který byl přehlasován, tzn. že hlasoval na shromáždění proti výměně oken. Za přehlasovaného vlastníka se považuje i ten vlastník, který nebyl řádně pozván na shromáždění vlastníků jednotek, tedy nebyla mu řádně a včas doručena úplná pozvánka (ve formě a způsobe určeným zákonem a stanovami), a z toho důvodu se vlastník jednotky shromáždění nezúčastnil. Žalovaným (pasivně legitimovaným) je v tomto případě společenství vlastníků, tak jak je zapsáno ve veřejném rejstříku – obchodní rejstříku.
V žalobě je nutné popsat a doložit rozhodné skutečnosti a zároveň se domáhat, aby soud rozhodnutí společenství zrušil. Věcně příslušným jako soud prvého stupně je krajský soud, v jehož obvodu má sídlo společenství.