Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.859

Zařazení do platové třídy

Odesláno: 
Otevřeno 700 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu v záležitosti zařazení do platové třídy. Dle kolektivní smlouvy a podle požadavků vzdělání na vykonávání služby vrátného je požadavek na vzdělání - bez vzdělání a platová třída 2. Mám podepsanou hmotnou zodpovědnost a součástí mé náplně práce je vybírání regulačních poplatků. Z těchto důvodů si myslím, že by má platová třída měla být vyšší. Je má hypotéza správná? Mohli byste mi prosím zaslat odpověď spolu s konkrétními úryvky zákona, případně jiných zdrojů, které podporují Vaši odpověď?

Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den.

S pozdravem Iva
 
Dobrý den,

podívejte se do nařízení vlády č. 184/2006 Sb. , o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, které obsahuje přílohu k nařízení vlády stanovující skupiny prací pro účely stanovení nejnižší úrovně zaručené mzdy.
Zde nenaleznete přímo, kam jaká profese spadá, ale podle úkolů, které vykonáváte, se můžete do dané skupiny zařadit.

Podpůrně můžete použít nařízení vlády č. 222/2010 Sb. , o katalogu prací ve veřejných službách a správě, které se vztahuje sice pouze na zaměstnance ve veřejných službách a správě, kterým je za práci poskytován plat. V tomto nařízení je vrátný, mezi jeho činnost patří kontrola a evidence příjezdů a odjezdů dopravních prostředků s náročným režimem pro vstup, pohyb po areálu a jeho opouštění, spojená s inkasem peněz, hlídáním, střežením a bezpečnostním dohledem na parkovištích, řazen do třetí platové třídy. Vrátný ve druhé platové třídě finanční prostředky neinkasuje.

Na základě výše uvedených skutečností lze analogicky dovodit pokud nejste zaměstnancem veřejných služeb a správy, že byste za svoji práci u jiného zaměstnavatele měla být ohodnocena rovnocenně, tedy být zařazena do třetí skupiny.
 
Dobrý den, pracuji jako pracovník v sociálních službách. Jsem vyučená a mám kurz pracovníka v sociálních službách. Jsem zařazena do 5 platové třídy. Chtěla bych vědět kolik let praxe potřebují a jestli mi stačí tohle vzdělání na zařazení do 7 platové třídy. Někde jsem četla že s výučním listem+v kurz PSS stačí na zařazení do 7. platove třídy. Děkuji za odpověď. R