Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.762

výpověď z nájmu bytu

Odesláno: 
Otevřeno 750 x
2 odpovědi
 
Dobrý den. Můj syn má nájemní smlouvu na byt na dobu určitou (do dubna 2019). Nyní těžce onemocněl (mozková mrtvice) je neschopen se již do bytu vrátit z důvodu nesamostatnosti a rovněž z finančních důvodů-nemocenská nepokryje ani nájem. Jak je možné vypovědět smlouvu o pronájmu a platí při takovéto závažné skutečnosti výpovědní lhůta 3. měsíce? Děkuji velmi za odpověď, Petr Melichárek
 
Dobrý den,
na tyto případy myslí § 2287 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, který dává nájemci možnost vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumě požadovat, aby v nájmu pokračoval.
Výpověď nájmu vyžaduje písemnou formu a uvedení důvodu výpovědi, resp. vymezit změnu okolností. Výpověď musí dojít druhé straně – zaslat doporučeně nebo nechat si potvrdit převzetí výpovědi na druhém tiskopise. Výpovědní lhůta je tříměsíční a běží od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co výpověď došla druhé straně.

V případě, že Váš syn není schopen daného jednání, obraťte s návrhem na zastoupení nebo ustanovení opatrovníka na soud, abyste mohl za Vašeho syna jednat.
 
Dobry vecer. mohu vedet jestli se mohu nejak branit kdyz mohu nechce pronajimatel vydat me osobni veci kdyz dluzim najem za necele dva mesice. ikdyz ve smlouve je dane ze v pripade nezaplaceni budu vystehovan. smlouva ukoncena k 31.7.18 v dany den sem byl vystehovan v 8hod rano ze synem na ulici. dekuji za radu