Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.915

Vliv odstěhování matky dítěte od biologického otce na osvojení, adopci

Odesláno: 
Otevřeno 566 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Jsme s manželem 2012-2018 a 2015-2018 trvají hádky. Máme
2letého syna v předadopční péči.
11/2018 bude soud o osvojení.
Dlouho si nerozumime, 3x týdně hádka a neustále mě vyhazuje z bytu.
Já bych i šla, jen se kvůli tomu abych nepokazila adopci bojím
jít hned. A hlavně nepřišla o syna.

K tomu manželovi přišla exekuce, kterou mi chtějí brát z mého účtu, z mého příjmu (invalidní duchod, mateřská). Řeším jen já on je dotceny, když mi to vadí. Máme predmanzelskou smlouvu a
dluh vznikl před manželstvím. Vím ještě o 2 dluzích, které
dopadnou stejně.

Prosím Vás o radu co s tím, ráda bych se
rozvedla a odešla se synem, ale mám strach, ze o něj prijdu.
Manžel tvrdí, že si zarizuje insolvenci (kterou ja mam za sebou,
řádně splacenou 02/2018), ale stále nic. Bojím se že přijdou exekutoři do bytu. Už tu jednou byli a byli dost hnusní. (malymu bylo 5 měsíců.
Prosím poraďte, zda je v tuhle chvíli vhodné odejít.
Děkuji¨.
 
Dobrý den,
zákon upřednostňuje společné osvojení (adopci) manželi. Vedle společného osvojení se umožňuje osvojení jedinou osobou, které je nadále považováno na výjimečný případ, tedy mělo by k němu být přistupováno, pokud nelze dosáhnout účelu osvojení v rámci společného osvojení manželi.

Tedy jako manželé máte výrazně větší šanci si nezletilé dítě osvojit než jako jednotlivec. V probíhajícím soudním řízení o osvojení musíte Vy i Váš manžel vyjádřit souhlas s osvojením. Tedy pokud Váš manžel nemá zájem si dítě osvojit, tak ani skutečnost, že s ním zbývajícího půl roku zůstanete, neovlivní, že soud o osvojení dítěte rozhodne. S tím musíte souhlasit oba. Stejně tak musí mít soud za prokázané, že se mezi osvojiteli a dítětem vytvořil takový poměr, jaký je smyslem a cílem osvojení.

Bude-li vůči Vašemu manželovi zahájeno insolvenční řízení, nemůže být exekuce provedena, tzn. že tím zamezíte dalšímu střetu s exekutorem u Vás doma.

Chápu, že Vaše životní situace není jednoduchá, ale je nutné ji řešit a to jak ve věci vztahů mezi Vámi jako manželi a s tím související péče o nezl. dítě, tak i finanční situaci.

Vzhledem k Vaší situaci však doporučuji celou záležitost nejprve konzultovat s příslušnou pracovnicí orgánu sociálně právní ochrany dětí.
 
Dobrý den
Ráda bych se zeptala na jednu otázku týkající se zplnoletnění nezletilé osoby. Je mi 17 let a mám přítele. Doma je to komplikované a není to vhodné prostředí s rodiči si vůbec nerozumím zkoušela jsem snad všechno abych jim vyhověla jenže u nich převládá nedůvěra a drží mě doma. Chci si přítele vzít a mít s ním dítě ano je na to brzo ale vím že on se o nás postará nejlépe jak umí bydleli bysme u něj doma s jeho mamkou takže bych mohla i já v klidu dostudovat. S jeho mamkou si rozumím lépe než se svými rodiči. U mě doma by mi dítě nesvolili a kdyby ano tak by mělo nevyhovující podmínky pro zdravý vývoj. Proto bych ráda věděla jaká je šance na zplnoletnění bez souhlasu zákonného zástupce v situaci že chceme dítě a vstoupit do manželství
 
Dobrý den,
náš právní řád ve výjimečných případech umožňuje, aby soud povolil uzavřít manželství nezletilému, který není plně svéprávný a dovršil šestnácti let věku, jsou-li pro to důležité důvody. V zákoně již nenajdeme, které důvody jsou považovány za závažné, že mohou odůvodnit výjimečné rozhodnutím, jakým je povolení uzavřít manželství nezletilému staršímu 16 let. Dle judikatury se jedná o takové důvody, které mají nejen význam z hlediska osobních zájmů snoubenců, ale odpovídají také zájmům společnosti. Soud se také bude zabývat, zda snoubenci disponují takovými vlastnostmi, které opravňují k předpokladům, že založené manželství bude harmonické, pevné a trvalé. Snoubenci musí svou tělesnou a duševní vyspělostí svým dosavadním životem, povahovými vlastnostmi a poměrem k práci dávat záruky, že jejich manželství bude plnit své společenské poslání.
Návrh na povolení uzavřít manželství nezletilému se podává k okresnímu soudu, v jehož obvodu má nezletilý své bydliště. Účastníkem řízení bude kromě žádající nezletilé osoby i ten s kým má být manželství uzavřeno a zákonní zástupci nezletilého. Rodiče jako zákonní zástupci jsou sice účastníky řízení, ale jejich stanoviskem k zamýšlenému manželství soud není vázán.

Doporučuji Vám obrátit se na orgán sociálně-právní ochrany dětí ve Vašem městě, který Vám bude při řešení dané situace nápomocen, popř. Vám navrhne i jiná řešení dané situace.