Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.754

Společnost ručením omezeným, s.r.o. - minimální počet zaměstnanců podle zákona (hlavní poměr, externisti)

Odesláno: 
Otevřeno 2791 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to se společností s. r. o. a minimálním počtem zaměstnanců:
a) Je nějaký předpis v zákoně o daních nebo v obchodním zákonníku jaký musí mít společnost s ručením omezeným minimální počet zaměstnanců?
Např. jednoho zaměstnance, dva, tři…atd?
b) Může společnost s ručením omezeným fungovat i pouze tak, že bude mít jen a pouze externí zaměstnance, to znamená, že všichni zaměstnanci budou pracovat externě na živnost. list, nebo je nějaký minimální počet zaměstnanců, které musí mít firma na HPP a jako interní zaměstnance, takže za něj bude platit odvody atd? Jestli něco takového je, tak jaký je takový minimální počet? Děkuji pěkně předem za odpověď.
 
Dobrý den,

společnost s ručením omezeným nemusí mít žádného zaměstnance, ale určitě musí mít minimálně jednoho společníka a jednatele. Jednatel a společník může být tatáž osoba.

Doporučuji však být pozorný v oblasti daní. Dle ust. § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů platí, že u práce společníka s. r. o. se jedná o příjmy ze závislé činnosti (nikoli příjmy z podnikání). Stejně tak i příjmy jednatele se považují za příjmy ze závislé činnosti.
Z toho důvodu Vám doporučuji konkrétní nastavení postupu fungování společnosti z hlediska daňového konzultovat s daňovým poradcem, popř. účetním.



 
Dobrý den, v roce 2003 jsme postavili na hranici pozemku bez přispění sousedů plot, k němu vysadili "psí víno". 5/2018 nám sousedka bez upozornění popínavku ze své strany téměř celou ostříhala a nasadila si ve vzdálenosti cca 30 cm od plotu jilmy. Jak se bránit? Ústní domluva není možná. Děkuji za odpověď