Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.483

Zprostředkování práce, zakázky, zprostředkovatelské služby - daně, zdanění

Odesláno: 
Otevřeno 806 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěl bych Vás moc poprosit o radu s vyřešením problému zdanění.
Příklad:
Firma1 provozuje webovou aplikaci, v rámci které zaregistrovaní uživatelé nabízejí různé služby (umělecké, řemeslné, atd).
Zákazník 2 (fyzická nebo práv. osoba) si objedná službu u
Uživatele 3 v rámci aplikace. Platba za službu bude provedena kartou na účet Firmy 1.
Firma1, si za zprostředkování provedení služby zaúčtuje 10% provize z celkové přijaté částky. Zbytek (90%) zaplacené částky pošle Uživateli3.

Moje otázky:
a) Musí Firma1 zdanit celkovou přijatou částku od Zákazníka2 za sjednanou práci/službu (službu/práci vykoná Uživatel3), nebo daní pouze daň z příjmu z těch 10% provize?
Předpokládá se že Uživatel3 bude danit částku za službu těch 90% po ztržení provize.
b) Má se v účetnictví Firmy1 ta celková přijatá částka za službu, ze které pak 90% odešle Uživateli3 nějak speciálně označit/vykazovat?
c) Jak by se uplatňovalo 21% DPH?
d) MUSÍ FIRMA 1 S UŽIVATELEM VÚBEC UZAVÍRAT SMLOUVU O PROVEDENÍ PRÁCE, lze provádet zprostř. vykonání služby za provizi i bez smlouvy? Uživatele, kteří budou vykonávat práci často nebudou mít sídlo v ČR, a též se bude jednat o menší příležitostné práce.
 
Dobrý den,

s Vaší první částí dotazu Vás budu muset odkázat na finančního poradce, který se dané problematice věnuje, neboť jejím předmětem není vyloženě právní problematika, ale otázky týkající se daní a účetnictví.

Co se týče otázky týkající se smluvního vztahu, tak mezi Vámi jako provozovatelem webové aplikace a zaregistrovanými uživateli žádnou smlouvu o provedení práce uzavírat nemusíte, spíš Vám to ani nedoporučuji. Váš vztah je založen na zprostředkování, kdy se zavazujete, že pro uživatele zprostředkujete uzavření určité smlouvy s třetí osobou (zákazníkem) a za což Vám vzniká nárok na provizi. Samozřejmě toto zprostředkování je dobré si smluvně upravit, např. při registraci uživatelů. Samotné uzavření smlouvy o provedení díla (služby) se zákazníkem je již v kompetenci uživatele, jemuž jste tuto příležitost zprostředkoval.
Tímto postupem vzniká povinnost vyplatit Vám provizi přímo uživateli nikoli zájemci a Vy tedy ani nemůžete přijímat platby za provedené služby.

V případě, že byste chtěl přijímat platby za provedené služby od zákazníků, nejednalo by se již o zprostředkovatelství, ale Vy byste vystupoval jako poskytovatel služeb a zajišťoval byste jejich provedení uživateli. Tento postup je však více náročnější a nese sebou více odpovědnosti – např. odpovědnost za provedení díla, služby, kterou byste jako zprostředkovatel neměl.
 
Prosím o radu, jak mám postupovat, když nejsem spokojena s provedením mé operace, kdy jsem si po pádu způsobila tříštivou zlomeninu krčku kyčelního kloubu ve 12/2016. Po operaci jsem ležela do 03/2017 na oddělení LDN a po té, na dotaz mé dcery, do kdy tam ještě budu ležet, mě poslali do rehabilitačního ústavu CHUCHELNÁ, kde mi po RTG operované nohy zjistili, že musím okamžitě na reoperaci, že ty šrouby povolily, a proto mám pořád bolesti, na které jsem neustále upozorňovala již v nemocnici v Hranicích na Mor. PANEM primářem mi bylo sděleno, že každá zlomenina bolí a je pravda, že mne opět provedli RTG snímek s tím. , že je normání. V reh. ústavu mě podezírali, že nechci chodit, ale já jsem od bolesti nemohla... Následovala reoperace -výměna kloubu TEP v 5/2017 a já doposud chodím o berlích a noha mě bolí. BYLA jsem v lázních v Čeladné, kde mi perocedury trochu pomohly, ale v současné době je to opět stejné. Fyzioterapeutka mi řekla, že mám ochablý sval z důvodu dlouhého ležení, kdy jsem po první operaci ležela 3 a půl měs, a po 2. operaci 2 měsíce bez zatížení. PROSÍM O SDĚLENÍ, KDO JE ZODPOVĚDNÝ ZA MÉ TRÁPENÍ. DĚKUJI MNOHOKRÁT.