Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.496

Prodej obrazu získaného v dědictví - je zisk součástí SJM manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 447 x
1 odpověď
 
Ve Vaší odpovědi v kategorii SJM na dotaz, zveřejněný 13.7.2017, týkající se zděděného obrazu a jeho následného prodeje uvádíte, že s odkazem na §709/2 OZ za výpomoci § 710 písm. a) se považuje cena z prodeje obrazu již jako zisk a ten spadá do SJM.
Obrátila jsem se na svého advokáta v Liberci a ten mi sdělil, že se jedná o mylný výklad. Svůj dotaz jsem tedy zopakovala ještě u advokáta z pražské advokátní kanceláře a i ten se shodl s názorem mého advokáta. Oba mají za to, že prodejem dědictví jak movitého, tak i nemovitého majetku nevzniká zisk.
V krajním případě by se dalo uvažovat o zisku, pokud by odhadní cena prodávaného dědictví byla nižší jak cena prodejní a v tomto případě lze do SJM zahrnout pouze tento rozdíl. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda již nebyl vydán rozsudek např. Nejvyššího soudu, který by Vašemu názoru dal za pravdu. Nebo zda nemáte povědomí o vyjití odborného výkladu k výše citovaným paragrafům.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
výklad, který jste obdržela od advokátů, rozhodně nepostrádá logiku. Klíčem k vyřešení tohoto problému tak musí být pojem „zisk“, resp. obsah tohoto pojmu v majetkovém společenství manželů (takovou definici občanský zákoník samozřejmě neobsahuje). Při zpracovávání této odpovědi jsem vycházel z výkladu příslušných ustanovení občanského zákoníku v komentářové literatuře, který mi připadal rovněž logický. Není mi známo, zda se touto otázkou v poslední době zabýval Nejvyšší soud či dosud nikoli.
V předmětné odpovědi jsem (jako vždy) prezentoval vlastní právní názor (ono to ostatně ani jinak nejde). Je samozřejmé, že tazatelka se může setkat s odlišnými právními názory, přičemž je samozřejmě možné, že soud by dal za pravdu právě těmto odlišným právním názorům.
Lukáš Mohyla