Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.141

smluvní pokuty za nesplnění nepeněžitých povinností ve smlouvě o hypotečním úvěru.

Odesláno: 
Otevřeno 604 x
4 odpovědi
 
Dobrý den,
Mám dotaz k výši smluvní pokuty za nesplnění nepeněžitých povinností ve smlouvě o hypotečním úvěru. Banka nám předložila smlouvu, která je těchto povinností „plná“. Mezi tyto nepeněžní povinnosti patří např. :
- provedení bankou požadovaného počtu transakcí na účtu,
- připsání výplaty v požadované výši (je skoro 2x taková, jako splátka),
- splnění termínu pro předložení dokumentů, atd.

Výše jednotlivé smluvní pokuty je ve smlouvě stanovena na 10% z Celkové výše úvěru. Celková výše úvěru v našem případě je 2,2mil. Kč. Dle odst. 3 § 122 zákona č. 257/2016 Sb. tedy může banka vyměřit jednu smluvní pokutu ve výši 200tis Kč.

Můj dotaz zní:
Je morální smluvní pokuta za sebemenší porušení nepeněžitých povinností ve výši 10% z celkové výše úvěru? Neodporuje tato pokuta dobrým mravům a byla by po podpisu vůbec platná? Např. jeden měsíc budu nemocný, na účet přijde výplata o pár korun nižší, než je bankou požadovaný limit a můžu dostat takovouto pokutu. Nebo za měsíc neprovedu na účtu bankou požadovaný počet bankovních operací a opět mohu dostat pokutu 200tis. Kč.

Děkuji za odpověď.

Karel Soural
 
Dobrý den,

mám za to, že takováto výše smluvní pokuty je opravdu vzhledem k smluvním povinnostem, za jejichž nesplnění její uložení hrozí, opravdu neadekvátní a lze ji považovat za pokutu odporující dobrým mravům. Je samozřejmě otázkou, zda by v případě soudního sporu o neplatnosti takového ustanovení měl soud stejný názor.
Na druhou stranu je pochopitelné, že si banka chce nějak pojistit, že bude dlužník disponovat odpovídajícími příjmy. To však nic nemění na tom, že výše stanovené smluvní pokuty je nepřiměřená.
 
Děkuji za odpověď.
Požadal jsem banku o její snížení na 1%. Nicméně nepočítám, že by banka ustoupila. takže pokud chceme stavět, budu muset smlouvu podepsat a doufat, že toho banka nezneužije. Tedy spíš se smířit s tím, že je velká pravděpodbnost, že se úvěr o 200tis. prodraží.
 
Je to v podstatě tak, jak píšete. Banka nejspíš na Váš návrh nepřistoupí. Můžu Vám jen poradit, ať si uděláte rezervu na jiném účtu, z které pokryjete případný výpadek příjmu. A samozřejmě si dobře hlídat počet odchozích plateb. Pokud by pak došlo ze strany banky k naúčtování smluví pokuty, můžete se pokusit bránit vyhrožováním podání žaloby s odkazem na porušení dobrých mravů.
 
Dobry den, cca před 74 lety jsme zdědili dům po rodičích. Dům mám nyní ve vlastnictvi. Nyní jsem dělali nějaké změny v katastru nemovitosní kvůli pozemku a přišel nám dopis že na dům byla hypotéka která není zaplacena což bylo někdy před těmi 74 lety nikde nemám od toho vůbec nic že by byla na dům hypotéka 74 let se nikdo neozval a nyní po nás chtělí zaplatit 80 tisic korun. Prosím o informaci zda toto můžou a zda tam není promlčecí lhůta popřípadě kam se tedy obrátit?