Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.125

Koupě bytu v manželstí z výlučních peněz jednoho z manželů - vliv na vypořádání při rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 590 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu,
syn dostal před svatbou darem byt, po svatbě jej prodal a za tyto peníze koupil větší, nyní se rozvádí a chtěla bych vědět jak je to s vlastnictvím nynějšího bytu. Děkuji
Zajímalo by mě jestli když mají ve vlastnictví ještě automobil, který si syn chce nechat a pořizovací cena bytu i auta byla přibližně stejná, může snaha nárokovat za polovinu auta které mu nechá polovinu bytu ve kterém s dětmi zůstává... Děkuji
 
Dobrý den,
obecně platí, že do společného jmění nepatří majetek, který nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví. Prvním jednáním vztahujícím se k výlučnému vlastnictví bude především prodej výlučně vlastněných věcí, jejich směna nebo naopak nabytí nové věci z výlučných prostředků.
Z toho vyplývá, že v případě, že syn prodal za trvání manželství byt, který získal před uzavřením manželství, a za utržené peníze si koupil jiný byt, náleží do jeho výlučného vlastnictví.
Samozřejmě bude důležité, zda i v případě uzavření kupní smlouvy na nový byt byl jako kupující uveden pouze on a nejlépe v kupní smlouvě uvedl, že pro úhradu kupní smlouvy použil prostředky spadající do jeho výlučného vlastnictví a že nemá úmysl nabýt nemovitou věc do společného jmění.
V případě, že v katastru nemovitostí jako vlastník předmětného bytu je uveden pouze Váš syn, skutečnost, že jde o jeho výlučný majetek, lépe prokáže, než když v katastru nemovitostí bude uvedeno, že byt náleží do společného jmění. V takovém případě se bude mít za to, že měl úmysl nabýt věc do společného jmění.
Co se týče ostatního majetku, tak v rámci vypořádání společného jmění, se vezme veškerý majetek, který nabyli manželé za trvání manželství a ten bude předmětem vypořádání společného jmění. Společné jmění lze vypořádat uzavřením dohody nebo nejsou-li manželé schopni se dohodnout, tak rozhodnutím soudu.

Detailní informace o společném jmění manželů (SJM) - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/sjm.html

Detailní stránka o rozvodu manželství - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/rozvod.html