Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.781

Vymáhání dluhu od spolubydlícího podnájemníka - nedoplatek za energie

Odesláno: 
Otevřeno 633 x
1 odpověď
 
Host 6003
Za období od 1.1.2015 do 31.3.2017 vznikl nedoplatek na energiích v pronajímaném bytě. Na mne byla smlouva sepsána, se mnou byt užívali ještě dvě osoby. Protože je nedoplatek dosti vysoký, nebyla provedena úhrada majitelce včas. Nyní mi přišla předžalobní výzva k zaplacení.
Problém je v tom, že spolubydlící nereagují na mé výzvy, aby se podíleli na uhrazení tohoto dluhu. Majitelka sice věděla, že v bytě bydlíme tři osoby, ale vše bylo směrováno jen na mě.
Můj dotaz je: jaké mám možnosti vymoci ze spolubydlících dluh, když se dobrovolně k tomu staví zády.
Děkuji za radu.
 
Dobrý den,
v případě, že na Vaše výzvy spolubydlící nereagují, doporučuji se obrátit na advokáta ve Vašem okolí, který vyzve Vaše spolubydlící znovu. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz. Často se stává, že poté co dlužníci obdrží výzvu od advokáta, začnou spolupracovat.

Vzhledem k tomu, že jste nájemní smlouvu uzavíral pouze Vy, nemá pronajímatel ani jinou možnost než vymáhat dluh na nedoplatku za energie po Vás a Vy jste povinen ho uhradit. Na druhé straně Vám vzniká nárok na vydání bezdůvodného obohacení po Vašich spolubydlících. Doporučuji danou záležitost řešit bezprostředně, neboť může dojít k promlčení Vašeho práva se domáhat uspokojení po spolubydlících.