Počet stránek ve webu: 43.153

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.057

Prodej zásob za cenu obvyklou - co to znamená? Převedení, převod, darování zásob osobě blízké.

Odesláno: 
Otevřeno 713 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz, budu končit s podnikáním jako OSVČ, fyzická osoba - FO (živnostenský list) a mám v zásobách zboží.
Zboží chci prodat osobě blízké. Prodej osobě blízké je možný pouze za cenu obvyklou. Bohužel jsem nikde nenašla, co je cena obvyklá, respektive vzorec, jak by to šlo vypočítat, tak aby prodej nezpochybňovala případná kontrola FÚ ČR.
Je nějaká jiná možnost jak zásoby osobě blízké předat, převést, darovat tak aby byla větší právní jistota, co se týká částky za zásoby uvedené do daňového přiznání?
 
Dobrý den,
cenou obvyklou se rozumí cena, která by byla dosažena při prodejích stejného, popřípadě obdobného majetku nebo při poskytování stejné nebo obdobné služby v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění. Přitom se zvažují všechny okolnosti, které mají na cenu vliv, avšak do její výše se nepromítají vlivy mimořádných okolností trhu, osobních poměrů prodávajícího nebo kupujícího ani vliv zvláštní obliby. Tedy jde o cenu, za kterou je možno stejnou nebo porovnatelnou věc v daném místě a čase na volném trhu prodat nebo koupit.
Pro zjištění ceny obvyklé dané věci si můžete nechat vyhotovit znalecký posudek.
Z právního hlediska můžete jako fyzická osoba s majetkem nakládat libovolně (prodat, darovat, odkázat...), ale vzhledem k tomu, že Vás hlavně zajímají daňové dopady daného právního jednání, doporučuji se obrátit spíše na daňového poradce, který Vám je schopen, po seznámení s Vaším účetnictvím, navrhnout nejvhodnější způsob převodu zásob na třetí osobu.