Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.461

Spoluvlastnictví nemovitosti a placení hypotéky

Odesláno: 
Otevřeno 556 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem spoluvlastníkem rodinného domu a 2005 jsem si na dům vzal hypotéku se kterou jsem zrekonstruoval celý dům do podoby v které je teď.
Na začátku února 2018 přepsala moje máma její polovinu domu na moji sestru a mě by zajímalo, jak by fungovalo vyrovnání v případě, že bych přestal hypotéku platit a banka nám dům dala do dražby.
Odhadní cena domu je přibližně 3.000.000 Kč, hypotéka činí přibližně 1.400.000 Kč. Banka by si odečetla dlužnou částku a zbytek peněz by rozdělila mezi majitele?
Nebo by banka odečetla dlužnou částku z mé ideální poloviny a zbytek z dražby by dala sestře?
 
Dobrý den,
předpokládám, že jako dlužníka vede banka pouze Vás a druhý ze spoluvlastníků vystupuje jako zástavce, tedy osoba, která dala souhlas se zastavením nemovité věci, které je spoluvlastníkem. Tedy, že zástavní právo vázne na celé nemovité věci.

V případě, že byste přestal platit hypotéku, banka by celý dluh zesplatnila a požadovala po Vás zaplatit. Samozřejmě dlužná částka by se navýšila o další poplatky a nároky banky (např. smluvní pokuta, úroky z prodlení, poplatky za výzvu k úhradě...) stejně tak o náklady řízení (soudní, exekuční). V případě, že by výtěžek ze zpeněžení v dražbě byl vyšší než pohledávky věřitelů, byl by rozdělen zbytek podle výše spoluvlastnických podílu mezi Vás jako spoluvlastníky. Druhý ze spoluvlastníků by měl nárok po Vás uplatňovat plnění odpovídající hodnotě jeho spoluvlastnického podílu. S ohledem na uvedené Vám tento způsob řešení nedoporučuji.