Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.861

Obnovení dědického řízení pro chybu notáře a dále nevypořádaný majetek

Odesláno: 
Otevřeno 2162 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně špatně vypočteného zákonného podílu dědictví u notáře.
28.11.2017 byl manžel předvolán k pozůstalosti. Došlo ovšem k chybě ze strany notáře při výpočtu. Manželovi náležela tzv. zákonná pětina, notář udělal chybu a vypočítal desetinu. Druhý den po upozornění chybu přiznal a snažil se to napravit, tím že kontaktoval pozůstalou manželku a domluvil se s ní na odstranění chyby "dodatkem dohody o vypořádání pozůstalosti", dle jeho instrukcí dodatek manžel podepsal a poslal ho doporučeně pozůstalé manželce.
Ona ovšem nepodepsala a vše ignoruje. Manžel opět kontaktoval notáře a ten se vyjádřil, že bude muset opět znovu pozvat pozůstalé. Chci se zeptat, zda jde obnovit znova dědické řízení, protože jsme zjistili, že neměli odhad garáže a stanovili si symbolickou cenu sami a neřekli mu, že do dědictví spadají pozemky o rozloze cca 7500m. Na dotaz o pozemcích mu řekli, že je tam pár zanedbatelných metrů. Jedná se o majetek v blízkosti Prahy. Děkuji za radu.
 
Dobrý den,
dodatečné projednání dědictví je možné v případě, že se po právní moci rozhodnutí o pozůstalosti objeví majetek, který tvoří aktivum pozůstalosti, popřípadě též pasivum pozůstalosti. Soud o ně doplní v dosavadním řízení vyhotovený soupis nebo seznam o aktivech a pasivech pozůstalosti. Dodatečným projednáním dědictví však nelze řešit nápravu chyb vzniklých v původním dědickém řízení.
Nejprve bych Vám doporučila kontaktovat notáře, neboť zjistit nemovitý majetek dotázáním na katastrální úřad je jeden z hlavních úkonů notáře. Tedy je možné, že ho do soupisu zahrnul.
Notář nemusí vyžadovat znalecký posudek ohledně ceny majetku, který je předmětem dědictví pokud se na jeho ceně dědicové dohodnou a samozřejmě nejde o cenu zcela nepřiměřenou hodnotě majetku. V tom případě si má notář znalecký posudek vyžádat.

Vše o dědění - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dedictvi.html

Změny v dědění dle nové úpravy (nový občanský zákoník 2014) je uvedeno zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/novy-obcansky-zakonik-2014/dedictvi.html