Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.522

Opakovaná pokuta od zaměstnavatele za stejnou věc

Odesláno: 
Otevřeno 506 x
1 odpověď
 
Zajímá me:
Jestli se v Obchodním zákoníku vyskytuje věta v tomto smyslu: pokud jednou padne ve věci rozhodnutí, nelze ve stejne věci po čase rozhodnout znovu, jinak.
Můj konkrétní příklad. V práci se smlouva řídí Obchodním zákoníkem. V sazebníku pokut mám: "V případe prvni nehody pokuta 5%, minimalne 5000 Kč".
Po mé nehodě v červnu 2017 mi dali pokutu 5000 Kč a teď únor 2018 si narokují 5% z totální škody, z 240.000 Kč, takze cca 12.000 Kč, tedy doplatit 7.000 Kč (odkaz na číslo paragrafu prosím).
Děkuji Vám
 
Dobrý den,
bez možnosti se seznámit s celým zněním smlouvy, zejména o jaký smluvní typ se jedná, jaké jsou podstatné náležitostí smlouvy atd. Vám nedokážu jednoznačně poradit.
To co máte na mysli, se nazývá „res iudicata“ neboli věc rozsouzená, což označuje věc pravomocně rozhodnutou soudem nebo jiným příslušným orgánem.

V případě, že nepracujete jako klasický zaměstnanec, ale vykonáváte práci např. jako OSVČ pro jiné subjekty na základě smluvního vztahu, nevztahuje se na Vás ustanovení zákoníku práce upravující náhradu škody, ale půjde o smluvní vztah a bude důležité, co máte ujednáno ve smlouvě a zda-li to neodporuje příslušným právním předpisům.