Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.826

Bezplatná přeložka elektrického vedení z důvodu nedodržení minimální vzdálenosti od obytné budovy

Odesláno: 
Otevřeno 3597 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bezplatná přeložky vedeni nízkého napětí, tedy NN kolem mého domu.
Ve štítě domu mám konzoli na které je vedení NN umístěno. Vedení probíhá na jedné straně necelých 5 cm od střešních tašek, což mi znemožňuje jejich výměnu za nové, kde by lem krajové tašky vstupoval do dráhy vedení. Na druhé straně mám část domu s mírně skloněnou střechou, kde nad ní vede krajní vodič ve výšce 220 cm, takže není problém se jej dotknout. Tuto střechu plánuji využít jako terasu a bojím se o zdraví svých dětí.
Mám v tomto případě nedodržení minimální vzdálenosti od obytné budovy nárok na bezplatnou nápravu - přemístění vedení na aspoň nejkratší tabulkovou vzdálenost? Mám k dispozici podnikovou normu pro rozvod elektrické energie. V ní je uvedeno, že vzdálenost neizolovaných vodičů od budov je 20 cm a nad schůdnými částmi budov se sklonem do 15° jsou 4 metry.

Předem děkuji za odpověď, s přáním hezkého dne,
 
Dobrý den,
snahy ze strany vlastníků nemovitých věcí v určitých případech docílit bezplatného přeložení elektrického vedení jsou stále častější. Bylo diskutováno o změně energetického zákona, kdy by vlastníci nemovitých věcí z důvodu nezbytné rekonstrukce nebo nutné opravy nemuseli náklady na tzv. přeložku vedení hradit.
Bohužel k žádné takové změně zatím nedošlo a tudíž stále platí že přeložku zařízení přenosové soustavy a zařízení distribuční soustavy zajišťuje jeho vlastník na náklady toho, kdo potřebu přeložky vyvolal. Provozovatel přenosové nebo distribuční soustavy je povinen seznámit toho, kdo potřebu přeložky vyvolal, se způsobem provedení přeložky a předpokládanými náklady na její provedení. Náklady na provedení přeložky mohou zahrnovat pouze nezbytně nutné náklady. (§ 47 energetického zákona).
S ohledem na výše uvedené bezplatnou přeložku zařízení distribuční soustavy od jejich poskytovatelů nezískáte.
Dále je dobré se podívat, zda-li provozovatel má zřízené k elektrickému vedení na Vašem území věcné břemeno. Vzhledem k tomu, že tímto dochází k omezení vlastníka nemovité věci, máte nárok na úplatu za zřízení věcného břemene.