Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.348

Placení výživného, alimentů po 18. roku věku - k rukám matky nebo dospělého dítěte, potomka?

Odesláno: 
Otevřeno 10009 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám několik dotazů
1) Vyčetl jsem na Vašem webu, tedy http://www.BezplatnaPravniPoradna.cz, že pokud je dítě zletilé, musím posílat výživné na jeho účet. Opravdu musím? Mám obavu z reakce matky dítěte, že to neposílám jí. A lze s tím začít automaticky, nebo musím přes soud?
2) Když pro ukončení vyživovací povinnosti není rozhodující věk dítěte, znamená to, že pokud bude studovat několik VŠ za sebou, budu platit třeba do jeho čtyřiceti? A pokud po střední škole bude pracovat a za dva roky si to rozmyslí a nastoupí na vysokou, vyživovací povinnost se obnoví?
3) O ukončení vyživovací povinnosti rozhoduje soud, který ji nařídil?
Děkuji
 
Dobrý den,
na všechny Vaše dotazy odpovídá naše stránka o výživném, kterou lze nalézt na adrese
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vyzivne.html

Nicméně máte pravdu, výživné u nezletilých dětí se platí k rukám matky, ale u zletilých dětí se výživné platí již dětem. Doporučuji písemně vyzvat své zletilé dítě, aby Vám sdělilo např. číslo účtu, kam si přeje zasílat výživné. V opačném případě můžete posílat výživné složenkou na jméno zletilého dítěte.
Tuto změnu není nutné řešit přes soud. Důležité je, abyste byl schopen prokázat, že jste skutečně plnil a komu jste plnil.
Vyživovací povinnost trvá, dokud dítě se není schopno samo živit. Samozřejmě půjde-li o tzv. věčného studenta, tak soud nemusí výživné dítěti, které studuje již několikátou vysokou školu bez výsledku, přiznat. Tomu by však předcházelo soudní řízení zahájené na návrh rodiče.
Vyživovací povinnost se může kdykoli obnovit pokud dítě např. nastoupí po 2 letech v práci na vysokou školu a není schopno se samo živit. Stejně tak se může vyživovací povinnost obnovit např. z důvodu špatného zdravotního stavu dítěte, který mu neumožňuje se samo živit atd. Stejně tak ale má i rodič právo na zajištění výživy svými dětmi. Rodiče a děti mají vzájemnou vyživovací povinnost.
Návrh na zrušení vyživovací povinnosti, která byla soudem stanovena, je vždy dobré podat poté co je dítě schopno se samo živit. Zvláště v případech, kdy vztahy mezi rodiči a dětmi nejsou ideální. Rodiče se tím vyhnou situaci, kdy dítě je bude žalovat o zpětnou úhradu výživného, které rodič neplatit z důvodu, že se domníval, že dítě je již schopno se samo živit.