Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.571

Vliv nové práce na vyplacení odstupného od původního zaměstnavatele

Odesláno: 
Otevřeno 759 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o zodpovězení dotazu ohledně odstupného od zaměstnavatele.
Momentálně jsem na rodičovské dovolené. Pracovní smlouvu jsem uzavřela 2008, hlavní pracovní poměr HPP 8hodinový úvazek na dobu neurčitou.
Na rodičovské dovolené jsem od 2012 (dvě navazující rodičovské dovolené). V průběhu těchto let původní majitel obchod prodal novému majiteli, přičemž mi bylo řečeno, že všechny smlouvy se převádějí na nového majitele.
Rodičovská dovolená RD mi končí 07/2018.
Nového majitele jsem kontaktovala a řekla jsem, že bych mohla nastoupit už i dříve. On však se mnou nepočítá, ani dřív ani později. Mám tedy nárok na odstupné.
Mám možnost nastoupit jinam v 04/2018. Pokud uzavřu pracovní poměr na HPP u nového zaměstnavatele, budu mít nárok na odstupné od původního zaměstnavatele?
Nebo tím nárok na odstupné zaniká? A jak to vyřešit? Může mi původní zaměstnavatel dát výpověď ještě před skončením rodičovské dovolené? Aby to bylo vyřešeno do toho 04/2018?
Lze mít najednou 2 pracovní poměry na HPP, být současně na rodičovské dovolené a výpověď řešit až po skončení rodičovské dovolené? Děkuji moc za odpověď, Anna Z.
 
Dobrý den,
na nového zaměstnavatele přešla práva a povinnost z pracovněprávního vztahu předchozího zaměstnavatele, tzn. že má povinnost Vám po skončení rodičovské dovolené, trvá-li do 3 let věku dítěte, držet pracovní místo.
V případě, že pro Vás zaměstnavatel nemá práci, může Vám dát výpověď pro nadbytečnost v důsledku organizačních změn. Pracovní poměr můžete ukončit i dohodou. V obou případech budete mít nárok na odstupné, což ve Vašem případě bude činit trojnásobek Vašeho průměrného výdělku (§ 67 odst. 1 písm. c) ZP. V případě, že ukončíte pracovní poměr dohodou, je nutné, aby tam byl uveden důvod ukončení PP a že Vám vzniká nárok na odstupné.
Pracovní poměr můžete ukončit i v době, kdy jste na rodičovské dovolené, ale v tomto případě přichází v úvahu pouze ukončení PP dohodou, neboť dle § 53 odst. d) ZP je zakázáno zaměstnanci dát výpověď v ochranné době, to je v době kdy zaměstnankyně čerpá rodičovskou dovolenou.
Zákoník práce nijak nelimituje zaměstnance v počtu pracovních poměrů. Můžete mít zároveň dva pracovní poměry. Doporučuji však situaci řešit již teď, aby Vám nenastala situace, kdy nyní uzavřete pracovní smlouvu s jiným zaměstnavatelem a Váš současný zaměstnavatel si to po ukončení rodičovské dovolené rozmyslí a bude chtít, abyste nastoupila.