Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.865

Nájemní smlouva s automatickým prodloužením o 3 měsíce - platnost takové smlouvy

Odesláno: 
Otevřeno 1807 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
je možné sestavit nájemní smlouvu na dobu určitou např na 3 měsíce s automatickým prodlužováním vždy o tři měsíce?
Mám obavu, že nájemník nebude solventní a pak se ho nezbavím.
Děkuji HZ
 
Dobrý den,
občanský zákoník přímo nestanoví, na jakou nejkratší dobu má být nájemní smlouva, jejímž předmětem je byt nebo dům, který slouží nájemci k zajištění bytových potřeb. Obecně se však přistupuje k tomu, že nájem bytu sloužící k zajištění bytových potřeb má mít delší trvání.
Chápu však Vaše obavy týkající se nesolventního nájemníka. Na druhé straně i nájemník chce mít nějakou jistotu, že jeho bytová potřeba bude zajištěna na delší dobu než 3 měsíce. Vždy však jde o dohodu smluvních stran, tedy bude-li s tím nájemník souhlasit, tak takovou smlouvu uzavřít můžete.
Dokonce tzv. automatickou prolongaci (opakované prodlužování) nájmu má občanský zákoník upravenou v § 2285 NOZ. „Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž domu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.
Další možností jak si pronajímatel může zabezpečit, že mu nájemné bude uhrazeno je sjednat si peněžitou jistotu (tzv. kauci), která může být sjednaná až ve výši trojnásobku měsíčního nájemného. V případě, že nájemce neuhradí některé nájemné, může si pronajímatel při skončení nájmu započíst to, co mu nájemce případně z nájmu dluží.
 
Děkuji za brzkou odpověď. Jedná se mi především o možnost zbavit se nájemníka, který bude platit se zpožděním a nebo vůbec. Zde v poradně jsem zahlídla zmínku o sankcích při opožděné platbě za každý den. Jaká nejvyšší možná výše smluvní pokuty za každý den prodlení zaplacení nájmu, pokud je tento čistý 6900 Kč?
 
Sjednání smluvní pokuty v nájemní smlouvě je zakázané ujednání. Vyplývá to z ust. § 2239 NOZ – Nepřihlíží se k ujednání ukládajícímu nájemci povinnost zaplatit pronajímateli smluvní pokutu, ani k ujednání ukládajícímu nájemci povinnost, která je vzhledem k okolnostem zjevně nepřiměřená.
Dále s účinností od 1. 1. 2016 byl zrušen poplatek z prodlení, na který měl pronajímatel nárok v případě, že se nájemce dostal do prodlení s peněžitým plněním, které přesahuje 5 dnů ode dne jeho splatnosti.
Jediná možnost, kterou dává občanský zákoník pronajímateli je nárok na úrok z prodlení, jehož výši si mohou smluvní strany sjednat. Výše úroku z prodlení nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Někteří odborníci dovozují, že by se úrok mohl shodovat s výši zrušeného poplatku z prodlení, což odpovídá cca 36,5 % p. a.