Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.725

Minimální mzda prodavače 2018 a nárok doplatek od zaměstnavatele

Odesláno: 
Otevřeno 936 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zaměstnavatel mi nepočítá mzdu podle skupiny zařazení zaručené mzdy. Mám úplné střední vzdělání s maturitou a 20 let praxe v oboru. Pracuji jako obsluha prodejny včetně pokladní.
2017 byla moje hrubá mzda 12 000 Kč.
Skládá se z časové mzdy 60 Kč/hod. a prémií 25% z časové mzdy.
Chtěla bych se zeptat na jakou mzdu mám po navýšení minimální mzdy od 1.1.2018 nárok.
Mohu žádat zaměstnavatele o zpětné doplacení nevyplacené mzdy v roce 2017?
Děkuji
 
Dobrý den,
měla-li jste jako zaměstnanec na základě pracovní smlouvy vyplácenou od zaměstnavatele nižší mzdu, než je nejnižší úroveň zaručené mzdy odpovídající pro Vaši kategorii, můžete se po zaměstnavateli domáhat doplatku do výše zaručené mzdy a to až 3 roky zpětně, poté dochází k promlčení daného nároku.
Zaměstnavatel je povinen poskytnout doplatek i v případě, že nedosáhne mzda nebo plat a to bez mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli, příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy.
Doporučuji vyzvat zaměstnavatele k doplacení mzdy do výše zaručené mzdy pro Vaši kategorii za dané měsíce, kdy jste obdržela od zaměstnavatele nižší mzdu než je zákonem zaručená mzda. Odmítne-li zaměstnavatel Vám mzdu doplatit, obraťte se na příslušný inspektorát práce s podnětem na porušení zákonné povinnosti zaměstnavatele. Dále můžete tento nárok uplatnit u soudu.