Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.820

Nájemní smlouva na neurčito a zvýšení nájmu, nájemného 2018 - smlouva s inflační doložkou

Odesláno: 
Otevřeno 1503 x
1 odpověď
 
Nájemní smlouva na neurčito a zvýšení nájmu. Máme smlouvu od roku 05/2014, doteď nebylo nájemné zvýšeno.
Majitelé chtějí využít zákonných 20%. Myslím, že nemohou aplikovat § 2249, pokud dle § 2248 máme ve smlouvě inflační doložku, je zde napsáno, že majitel má právo zvyšovat nájem o míru inflace dle statistického úřadu.
Tedy mezi námi při podpisu vznikla dohoda. Majitelé zastoupení advokátka ovšem tvrdí, že právo mají, že byt byl rekonstruován, ovšem před podpisem smlouvy. Tedy smlouva bylo podepsána až po rekonstrukci. Nic nového se od té doby nedělo. Smlouva je podepsána dohodou. Původně dokonce chtěli smlouvu ukončit a dát novou, už s vyšší částkou, což jsem okamžitě odmítla. Mohou trvat na zvýšení i u soudu? Děkuji Lucie
 
Dobrý den,
vykládáte si dané ustanovení správně. Máte-li dle § 2248 NOZ sjednáno každoroční zvyšování nájemného a to prostřednictvím tzv. inflační doložky, je současné zvyšování nájemného dle § 2248 a § 2249/1 NOZ vyloučeno. Bude-li totiž mezi pronajímatelem a nájemcem sjednáno zvyšování nájemného dle § 2248 NOZ, nebude tím splněna jedna z podmínek pro aplikaci § 2249 odst. 1 NOZ a to, že si smluvní strany neujednali zvyšování nájemného.
V případě provádění stavebních úprav, které mohou zlepšit užitnou hodnotu pronajímaného bytu či úsporu energie nebo vody, doporučuje se takový záměr nejprve probrat s nájemcem. V případě, že nájemce s plánovanými stavebními úpravy nebude souhlasit, může docílit pronajímatel zvýšení nájemného soudní cestou jen o 3,5 % z vynaložených nákladů ročně. Aplikovat § 2250 NOZ je však možné pouze na stavební úpravy provedené za trvání nájmního vztahu, nikoli na rekonstrukce dokončené již v minulosti před uzavřením nájemní smlouvy.