Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.358

Promlčení dluhu u zdravotní pojišťovny na pojistném - pojišťovna chce přehled o příjmech OSVČ

Odesláno: 
Otevřeno 678 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ze zdravotní pojišťovny mi přišel dotaz, že mám doložit přehled o příjmech 2009-2013, myslím si, že za dobu 2009-2011 již nemohou vymáhat dlužné pojistné, je po pěti letech promlčeno. Mám jim podat námitku promlčení za tuto dobu nebo se na ně vztahuje již desetiletá lhůta, která platí až od roku 2012? Jak mám tuto námitku položit a musím předkládat doklady v případě promlčení?
Děkuji moc
 
Dobrý den,
máte pravdu, od 1. 1. 2012 došlo k prodloužení pětileté promlčecí lhůty u veřejného zdravotního pojištění na 10 let. Promlčecí lhůta navíc běží zvlášť pro předepsání pojistného (např. vypočtení pojistného na základě provedené kontroly) a zvlášť pro vymáhání pojistného.
V případě, že můžete doložit, že v uvedeném období jste byl např. zaměstnán nebo za Vás pojistné měl platil stát, doporučuji dané skutečnosti doložit, neboť povinnost platit pojistné nestíhá Vás. Z důvodu právní jistoty doporučuji písemně reagovat na dopis pojišťovny, ve kterém namítnete promlčení úhrady pojistného bez ohledu na to, koho povinnost za Vás platit pojistné v daném období stíhala.