Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.474

Novela zákona o ochraně obětí trestných činů - vyplacení škody poškozenému státem a vymáhání státem po pachateli

Odesláno: 
Otevřeno 553 x
4 odpovědi
 
Dobrý den,
11/2017 jsem poslal 8.000 Kč předem na účet člověka, který mi měl obratem zaslat grafickou kartu.
Policie pachatele vypátrala a ten se k činu přiznal.
Problém je v tom že má exekuci a dluží celkem 133.0000 Kč. Soud ještě neproběhl, ale zajímalo by mě jestli bych mohl nějak své peníze poté získat zpět a zda mi pomůže novela zákona o ochraně obětí trestných činů kde mi dlužnou částku vyplatí stát a následně ji bude po pachateli vymáhat. Moc děkuji za pomoc.
 
Dobrý den,
peněžitá pomoc se poskytne, jestliže pachatel trestného činu, kterým byla způsobena škoda na zdraví nebo nemajetková újma, byl uznán vinným nebo zproštěn obžaloby pro nepříčetnost. Ve Vašem případě se jedná o majetkovou újmu, pro kterou se peněžitá pomoc neposkytuje. To najdete i v díle 6. § 23 a násl. zákona č. 45/2013 Sb. , o obětech trestných činů.
V daném případě, máte-li pravomocný rozsudek o vině pachatele, ve kterém Vám byla přiznána jako poškozenému náhrada škody, můžete svůj nárok po pachateli vymáhat exekučně.
 
Děkuji za odpověď, v novela zákona co platí od 1.1.2018 je ale psáno že může být finanční pomoc přiznána i na majetkovou či nemajetkovou újmu v případě že je pachatel nesolventní. Nebo sem zákon pouze špatně pochopil?
 
Dobrý den,
zákon o obětech trestných činů byl naposledy novelizován zákonem č. 56/2017 Sb. , který nabyl účinností dne 1. 4. 2017. Žádnou další novelu, která by s účinností od 1. 1. 2018 tento zákon měnila, jsem nenašla. Mohl byste mi prosím poslat číslo novely a odkaz na ustanovení, o kterém hovoříte. Děkuji.

 
Dobrý den, toto by mělo být ono: http://www.zmenyzakonu.cz/zakon.aspx?id=33649