Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.794

Okamžité vystěhování přítelkyně, družky ze společné domácnosti - byt ve vlastnictví partnera

Odesláno: 
Otevřeno 4737 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dosud jsem žila s druhem 23 let (1994-2017) ve společné domácnosti, byt ve kterém bydlíme koupil druh tudíž mě nenapsal jako spoluvlastníka, ale o byt jsme se starali se vším všudy doteď společně.
23.12.2017 se se mnou rozešel a chce po mě, abych se odstěhovala co nejdříve. Jsem velmi nemocná a pracuji jen na částečný úvazek, tudíž mám i nízký příjem, který rozhodně nepokryje placení pronájmu.
Má tedy právo i po tolika letech mne jen tak vyhodit, odhlásit z trvalého bydliště a vlastně mi dát jen tašku z věcmi a jdi?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
vztahu druha a družky neposkytuje náš právní řád takovou ochranu jako manželům. V daném případě, pokud nejste vlastníkem nebo spoluvlastníkem bytu nebo nemáte nárok v bytě bydlet z titulu nájemní smlouvy, může po Vás vlastník bytu oprávněně požadovat, abyste se vystěhovala.
Na druhou stranu v případě, že jste ze svých finančních prostředků financovala např. rekonstrukci bytu nebo jinou opravu, máte nárok požadovat po vlastníku bytu, do jehož opravy jste investovala, vydání bezdůvodného obohacení, tedy toho co jste investovala do cizí věci (bytu).
V tomto případě bude hodně záležet, zda druhá strana Váš nárok uzná. V opačném případě byste musela danou investici muset prokázat (daňovými doklady, výpisy z účtu atd.).