Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.174

Jak pomoci osobě týrané domácím násilím - rady, tipy

Odesláno: 
Otevřeno 641 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Bývalý manžel byl 2012 pravomocně odsouzen za mé napadení. V současné době se soudíme o dům, jehož polovinu jsem mu předtím darovala. U soudních jednání vystupuje i jeho matka.
Mám SMS zprávu od bývalých příbuzných, ve které se píše, že můj bývalý manžel svou matku fyzicky týrá, bije ji a bere jí všechny peníze.
Vím také, že matka ho živí a za něj platí alimenty na našeho syna. Prý byla několikrát v nemocnici, ale vždy tvrdila, že si úraz udělala sama. Bývalý ji zakazuje stýkat se s dcerou a dalšími příbuznými.
Odmítá jakoukoliv pomoc, také proto, že u trestního soudu vystupovala jako manželův svědek kdy tvrdila, že agresorem v rodině jsem já, ne on.
Také svědčila v manželův prospěch, když napadl jiného jejího vnuka, ten se bránil a manžela zranil. Ona svědčila proti vnukovi v manželův prospěch. Nevím, co mám dělat. Když mě manžel napadl již po rozvodu a vyhledala jsem lékařskou pomoc, podal na mě trestní oznámení pro pomluvu. Obávám se tedy, že pokud půjdu na policii, dopadne to stejně. Uvažuji o tom, že u dalšího soudního jednání ukážu tu SMS.
Nechci, aby komukoliv beztrestně ubližoval. Vím, že sousedi nepomůžou, rodina se obrátila i na starostu. Sami se bývalého manžela bojí.
 
Dobrý den,
každý má právo a v některých případech i povinnost podat trestní oznámení v případě, že se domnívá, že došlo ke spáchání trestného činu. Tedy v daném případě můžete podat trestní oznámení na bývalého manžela pro podezření, že z jeho strany došlo ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví.
Po podání trestního oznámení orgány činné v trestním řízení (policie) danou záležitost prošetří a v případě, že zjistí, že skutečně jednání pachatele naplňuje skutkovou podstatu některého z trestných činu (např. ublížení na zdraví), podá státní zástupce na podezřelého obžalobu. U trestného činu ublížení na zdraví lze zahájit trestní stíhání nebo v zahájeném trestním stíhání pokračovat pouze se souhlasem poškozeného (§ 163 trestního řádu). Tedy nebude-li matka bývalého manžela jako poškozená s trestním stíháním syna souhlasit, nebude v trestním stíhání pokračováno.
Jednalo-li by se o těžké ublížení na zdraví je to dokonce povinnost podat trestní oznámení, pokud se hodnověrným způsobem dozvíte, že jiný takový trestný čin spáchal, jinak se vystavujete sama trestnímu stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu neoznámení trestného činu (§ 368 trestního zákoníku). Těžkou újmou na zdraví se rozumí jen vážná porucha zdraví nebo jiné vážné onemocnění (např. zmrzačení, poškození důležitého orgánu, zohyzdění, mučivé útrapy...).
V běžných občanskoprávních řízeních (o vypořádání SJM, výživě a výchově) lze SMS zprávy předkládat jako podpůrné důkazy. Například dle § 742 odst. 1 písm. e) občanského zákoníku nedohodnou-li se manželé nebo bývalý manželé jinak nebo neuplatní-li se ustanovení § 741, použijí se pro vypořádání tato pravidla – přihlédne se k tomu, jak se každý z manželů staral rodinu, zejména jak pečoval o děti a o rodinnou domácnost.