Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.211

Podepsání policejního protokolu s nepravdivými, policistou zkreslenými údaji - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 482 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
byla jsem na Policii vypovídat jalo podezřelá z trestného činu a podepsala jsem protokol, ve kterém byly věci, které jsem vůbec neřekla.
V podstatě paní vyšetřovatelka psala protokol svými slovy způsobem, ze kterého vyplynulo že jsem něco udělala úmyslně, to mi došlo až po přečtení výpovědi doma.
Před výslechem mi řekla, že pokud nebudu vypovídat, půjdu do vazby.
Žádný trestný čin jsem nespáchala a chtěla bych to dokázat, po takové výpovědi ale myslím, že už nemám šanci.
Byla jsem vystresovaná, nevím jestli s tím můžu ještě něco udělat, moc děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
v trestním řízení musí být pachateli trestný čin prokázán. Tedy sama se můžete bránit a předkládat důkazy, ale i když nebudete činit nic, musí být vina prokázána na základě předložených důkazů. Jako důkaz v trestním řízení neslouží protokol o výslechu. Dojde-li k trestnímu stíhání a řízení ve věci, tak budete znovu před soudem vyslechnuta. V případě, že se Vaše výpověď před soudem od výpovědi v protokolu bude lišit, budete soudem upozorněna na odchylky a budete mít možnost se k nim vyjádřit.
V přípravném řízení orgány činné v trestním řízení shromažďují všechny podklady o tom zda byl trestný čin spáchán a kdo jej spáchal. Poté předají spis státnímu zástupci, který po jeho prostudování rozhodne o tom, zda bude podána obžaloba nebo řízení zastaví.