Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.611

Bezdůvodné obohacení - přijetí peněz na účet a nepřeposlání na účet cílové osoby

Odesláno: 
Otevřeno 520 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
31.5.2007 byla sestře bývalého přítele připsaná částka na její účet 650.000 Kč za prodej mého bytu. S tímto jsem souhlasila, jelikož jsem měla zdravotní problémy a byla jsem na laparoskopii v nemocnici.
23.11.2015 jsem jí napsala dopis, kde jsem žádala o přeposlání částky, na to mi odespala prostřednictvím svého právníka, že uvedenou částku, která jí přišla na její účet mi nerozporuje, ale že má svědky, že mi vše vrátila, což není pravda.
S tímto mým problémem jsem navštívila pět právníků, ale všichni mi řekli, že mám na vrácení nárok, ale pro zaneprázdněnost se mám obrátit na jiného právníka.
Tím, že mi 15.12.2015 odepsala, prodlužuje se promlčecí doba o dalších 10 let, anebo už je to úplně promlčené?
V případě, že se dá ještě něco dělat, můžeme mi s tímto případem pomoci nějaký váš právník v Olomouci?
Děkuji.
 
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že k převodu peněz došlo v roce 2007, což je za účinnosti zákona č. 40/1964 Sb. , dle kterého se právo na vydání plnění z bezdůvodného obohacení promlčovalo za dva roky ode dne, kdy se oprávněný dozví, že došlo k bezdůvodného obohacení a kdo se na jeho úkor obohatil, obávám se, že Váš nárok je již promlčen.

V případě, že chcete danou záležitost ještě s někým zkonzultovat, doporučuji se obrátit na studentskou právní poradnu, která v Olomouci působí. Odkaz zde: https://www.pf.upol.cz/verejnost/ nebo vyhledat pomoc advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.
 
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Letos (2017) jsem navštívila pět právníků a žádný mi neřekl, že by případ mohl být po dvou letech promlčen. Potvrdili mi, že lhůta je deset let, ale žádný z nich, jakmile jsem uvedla jméno paní, která mi peníze dluží, to nechce převzít, jelikož paní je svým jménem po Olomouci známá. Tudíž, nevím, co si mám o tom myslet. Zajímal mě § 639 občanského zákoníku- jeho znění = " Když dlužník uznal svůj dluh, promlčí se právo za deset let ode dne, kdy k uznání dluhu došlo. Určí-li však dlužník v uznání i dobu, do které splní, promlčí se právo za deset let od posledního dne určené doby. Písemné uznání dluhu je možností, jak prodloužit promlčecí lhůtu a prodloužit věřiteli lhůtu pro mimosoudní řešení svých pohledávek." Jelikož dne 15.12.2015 mi písemně potvrdila, že uvedená částka za byt ji opravdu na její bankovní účet přišla a nic mi v tom nerozporuje. Děkuji.
 
Dobrý den,

skutečnost, že došlo k písemnému uznání dluhu, jste v předchozím dotazu neuvedla. Pouhé sdělení, že nerozporuje, že uvedená částka ji přišla na účet, dle mého názoru nelze považovat za uznání dluhu, neboť zde není projevena vůle dluh uznat, ale bohužel jsem dané písemnosti neviděla, tak se k tomu nemohu více vyjádřit.

Doporučuji si přečíst § 2053 a násl. kde je uvedeno, že uzná-li někdo svůj dluh co do důvodu i výše prohlášením učiněným v písemné formě, má se za to, že dluh v rozsahu uznání v době uznání trvá.

Podmínkou platného uznání je, aby bylo učiněno bez výhrad, dále pak uznávaný dluh musí být přesně identifikován co do důvodu a výše, a to k okamžiku jeho uznání. Nestačí tedy pouhý fakt, že účastníkům daného vztahu muselo být známo, jaký konkrétní závazek dlužník uznává, ale musí být tento dluh konkrétně vymezen.

Samozřejmě písemným uznáním dluhu se prodlužuje promlčecí lhůta o 10 let.
 
Dobrý den,
moc děkuji za odpověď. Uznání dluhu - vše konkrétně popsáno i s dlužnou částkou mám. Mám také veškerou dokumentaci, i kopii jejího bankovního účtu s připsanou částkou. Bylo by možné se s některým z Vás (v blízkém okolí Olomouce) domluvit, na převzetí případu? Moc děkuji.
 
Dobrý den,
danou informaci jsem Vám ještě ověřovala a můžeme Vám poskytnout pouze právní poradenství. Pro právní zastoupení nebo zhotovení podání Vám doporučuji obrátit se přímo na advokáta, jejichž seznam naleznete na http://www.advokatikomora.cz nebo využít jinou pomoc, o které jsem Vás informovala v předchozích odpovědích. Mrzí mě, že Vám nemohu více pomoci.