Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.179

Rozvod manželství a dělení nemovitého majetku (byt v Praze a chalupa)

Odesláno: 
Otevřeno 746 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Rozvádím se s manželem a chceme si spravedlivě rozdělit majetek. Jedná se o chalupu a byt v Praze. Odhadní cena chalupy je nižší než bytu. Byt nabyl manžel před svatbou za peníze získané z prodeje chaty od babičky. Chalupu jsme koupili ještě před svatbou a napsali ji na mne, protože jsem si na to brala úvěr a tehdy příteli by ho nedali. To už jsme ale spolu žili.
Průběžně jsme ji rekonstruovali a po svatbě si dokonce vzali hypotéku na opravu střechy.
Hypotéku stále splácím.
 
Dobrý den,
doporučuji uzavřít dohodu o vypořádání společného jmění, kde si vypořádáte veškerý majetek a závazky, které jste za trvání manželství získali a také přihlédnete k tomu, co jste ze společného za trvání manželství investovali do výlučného majetku jednoho z manželů nebo z výlučného majetku jednoho z manželů investovali za trvání manželství do majetku spadajícího do společného jmění.

Se sepisem dohody Vám pomůže každý advokát zabývající se rodinným a občanským právem. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz. Dále Vám může posloužit některý ze vzorů, které naleznete na https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html.

V případě, že dohoda mezi Vámi nebude možná, nezbude Vám než se obrátit s návrhem na vypořádání SJM na soud. Zároveň upozorňuji, že majetek ze společného jmění lze vypořádat pouze do 3 let od právní moci rozsudku o rozvodu manželství. V případě tzv. smluveného rozvodu, lze dohodu o úpravě majetkových poměrů, bydlení pro dobu po rozvodu předložit přímo v rozvodovém řízení.