Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.922

Odvolání proti nařízení exekuce kvůli den opožděnému zaslání výživného, alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 600 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel platí výživné na syna, které je dle rozsudku splatné do 15. dne. Přítel měl problém s certifikátem v internetovém bankovnictví a v mobilní bance měl nastavený nízký limit, proto zaslal část a druhý den druhou část výživného. Vzhledem ke státnímu svátku a víkendu se mu platba zpozdila o 2 pracovní dny.
Bývalá přítelkyně zašla na soud a příteli přišlo usnesení, kde soud nařizuje srážky ze mzdy u zaměstnavatele. Přítel volal soudní úředníci a vysvětlil, jak ke zpoždění došlo, že je chybně na usnesení uvedeno, že má dlužné výživné, neboť uhradil část a druhý den zbytek. Domluvili se na sepsání odvolání s tím, že prý se to snad stihne, než mu zaměstnavatel začne strhávat že mzdy. Je tento způsob řešení správný nezjistit důvody a neověřit fakta?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

v případě, že se dlužník dostane do prodlení, má oprávněný právo podat návrh na výkon rozhodnutí, který může být nařízen i srážkami ze mzdy. Bohužel, za uhrazení a splnění povinnosti se považuje až den připsání částky na účet nikoli den, kdy platbu odešlete.

Výkon rozhodnutí soud nařídí zpravidla bez slyšení povinného. Případným slyšením povinného nesmí být zmařen účel výkonu rozhodnutí. Soud nařídí jednání, jen považuje-li to za nutné nebo stanoví-li to zákon (§ 253 osř).

V daném případě, neboť soud už jednou rozhodoval o péči a výživě, kdy uvedl, komu bude svěřeno dítě do péče a druhému rodiči stanovil výživné v určité výši, je toto rozhodnutí soudu vykonatelným titulem a v případě, že ze strany povinného rodiče není plněno, dává druhému oprávnění domáhat se dlužného výživného pomocí výkonu rozhodnutí.

Ze strany matky, šlo sice o postup, který ji zákon umožňuje, ale aby se předešlo těmto krajním řešením, měla otce nejprve vyzvat a upozornit předtím, než by se domáhala výkonu rozhodnutí. Z ohledem na výše uvedené také doporučuji se odvolat.