Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.568

Dorovnání platu osobním ohodnocením - z důvodu snížení platové třídy

Odesláno: 
Otevřeno 1027 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji v příspěvkové organizaci města - sociální služby na pozici pracovník v sociálních službách. Ostatní zaměstnanci absolvovali Kurz pracovníka v sociálních službách, který je nezbytný pro toto pracovní zařazení. Platí ho podnik, stojí 6500 Kč. Mně a kolegyni ředitel organizace řekl, že máme čtyřletou střední zdravotnickou školu, tudíž kurz nemusíme absolvovat a dostaly jsme 7. platovou třídu - pracovník provádějící nepedagogickou výchovnou činnost atd.
10.11.2017 krajská kontrola oznámila, že bez kurzu musíme být přeřazeny do 5. platové třídy a to do doby ukončení kurzu. To je za 7 měsíců. Protože jsme služebně nejstarší, snížení platu po zdanění by bylo přibližně o jeden čistý plat za toho půl roku. Ředitel namítá, že pokud by nám platy dorovnal osobním hodnocením, potom po změně platové třídy zpět nám "ze zákona" nesmí odebrat to zvýšené osobní hodnocení.
Domnívám se, že nový platový výměr - přechod z 5. platové třídy do sedmé umožňuje ososbní hodnocení snížit, protože je to nový výměr.
Sám ředitel přiznává, že peníze na osobní ohodnocení jsou, jenom se obává výsledku další kontroly.
Nechci trest za jeho chybu.
Děkuji
 
Dobrý den,
osobní příplatek (ohodnocení) dle § 131 zákoníku práce přísluší
1) Zaměstnanci, který dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků nebo plní větší rozsah pracovních úkolů než ostatní zaměstnanci, může zaměstnavatel poskytovat osobní příplatek až do výše 50 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen.
2) Zaměstnanci, který je vynikajícím, všeobecně uznávaným odborníkem a vykonává práce zařazené do desáté až šestnácté platové třídy, může zaměstnavatel poskytovat osobní příplatek až do výše 100 % platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen.
Osobní příplatek je nenárokovatelná složka platu, která přísluší zaměstnanci za předpokladu, že zaměstnavatel o jejím přiznání zaměstnanci a její výši rozhodne. Pokud však zaměstnavatel vydá v souladu se zákoníkem práce rozhodnutí o jejím přiznání a o její výši, je povinen tuto složku platu zaměstnanci v určené výši poskytovat.
Samozřejmě trvání osobního příplatku není nekonečné. Dojde-li ke změně podmínek stanovených pro poskytování osobního příplatku, může být změněna i jeho výše, popř. může být příplatek zaměstnanci odebrán. Oprávnění posuzovat zda důvody pro poskytování příplatku u zaměstnance trvají, má zaměstnavatel.
Domnívám, se že stanovit osobní příplatek po dobu, než u Vaší osoby dojde k ukončení kurzu, by nebylo úplně v souladu s § 131 zákoníku práce, ale tím nechci říct, že by řešení Vaší situace tímto způsobem bylo vyloučené.