Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.307

Vliv poškozeného plotu na prodejní cenu pozemku - tlak realitní kanceláře na snížení ceny

Odesláno: 
Otevřeno 502 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dne 27.8.2017 jsem s realitní kanceláří MaM reality uzavřela rezervační smlouvu na prodej pozemků, které jsou v mém vlastnictví a nabízím je za 1.650.000 Kč. Cena i stav pozemků byl zájemcem přijat a smlouva začala běžet.
Před 14 dny silný vítr vyvrátil strom na mém pozemku, ten spadl na plot a plot se úplně poničil, cca 7m dřevěného plotu. Nikomu se nic nestalo na vedlejších parcelách nikdo nebydlí, je tam jen pole a louka. Moje pozemky jsou též jen stavební a zahrada nic na nich nestojí a tudíž nebylo žádné pojištění.
Plot nebyl můj, tedy já jako vlastník pozemků jsem ho za trvání vlastnictví nestavěla. Tudíž ho nepovažuji za svůj. Strom jsem na vlastní náklady odklidila.
Nyní mě realitní makléř spolu se zájemcem nutí k tomu abych jim slevila opravdu vysokou částku 100.000 Kč a nebo na své náklady nechala plot postavit.
Smlouva má vypršet na konci listopadu. Makléř tvrdí že toto je jediná cesta a že dělám překážku k podepsání smlouvy. Pozemky ale svoji hodnotu stále mají. Okolo nich jsou tři různé druhy plotu stavěné nevím kým a já tyto parcely už takto oplocené kupovala.
Jak mám dále postupovat?
Mnohokrát děkuji.
 
Dobrý den,
obecně platí, není-li ujednáno jinak, že na kupujícího přechází nebezpečí škody na věci současně s nabytím vlastnického práva. Nabude-li kupující vlastnického právo před odevzdáním věci, má prodávající až do odevzdání věci práva a povinnosti schovatele. Při uzavření smlouvy s odkládací podmínkou přechází nebezpečí škody na věci na kupujícího nejdříve dnem splnění podmínky (§ 2082 NOZ).
Tedy byla-li jste v době, kdy došlo k vyvrácení stromu stále vlastníkem pozemku, jde způsobená škoda k Vaší tíži. Co se týče poničeného plotu, je to věc vlastníka plotu, který se může domáhat náhrady škody po Vás, nikoli to po Vás nemůže chtít zájemce o koupi.
Pokud chcete mít jistotu, obraťte se na znalce, aby se Vám vyjádřil, zda daná událost a její konkrétní následky mohly ovlivnit cenu pozemku v dané lokalitě a případně o jakou cenu. S daným stanoviskem se následně můžete obrátit na makléře.