Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.708

Odmítnutí prodeje pozemku ve spoluvlastnictví spoluvlastníky, spolumajiteli - jak postupovat dál?

Odesláno: 
Otevřeno 949 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Prosím Vás o odpověď na následující dotaz.

Spoluvlastníme pozemek
1/3 vlastní bratr
1/3 vlastním já a
1/3 vlastní čtyři neteře a synovec, každý z nich 1/15 pozemku.

Bratr a já chceme, z důvodu stáří, pozemek prodat.

Pokud seženeme kupce a žádná neteř ani synovec nebudou chtít 2/3, které vlastníme s bratrem odkoupit za cenu, kterou nabídne kupec, jak máme postupovat?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
nejprve bych upozornila, že v současné době občanský zákoník až na výjimky uvedené v § 1124 a § 1125 OZ zákonné předkupní právo spoluvlastníků neupravuje. Tato úprava však bude změněna novelou OZ týkající se znovuzavedení předkupního práva, která se stane účinnou od 1. 1. 2018.
Tedy do konce roku můžete své podíly za výše uvedených podmínek prodat, aniž byste je museli nejprve nabízet ostatním spoluvlastníkům. Po 1. 1. 2018 je vhodné postupovat následovně, uzavřete kupní smlouvu se zájemcem o koupi (koupěchtivému) s odkládací podmínkou, že kupní smlouva nabude účinnosti až poté, nebude-li uplatněno předkupní právo. Za stejných podmínek jaké jste dohodl s koupěchtivým, učiníte nabídku osobám, kterým svědčí předkupní právo. V případě, že do 3 měsíců předkupní právo nebude uplatněno, předkupní právo zanikne.
Více o předkupním právu se dozvíte zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/novy-obcansky-zakonik-2014/smlouvy-smluvni-vztahy/27162-predkupni-pravo-a-noz-novy-obcansky-zakonik-2016.html