Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.222

Odložení případu Policí před vyšetřením případu a odkázání k soudu (občanskoprávní spor)

Odesláno: 
Otevřeno 1048 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn chtěl koupit ojetý vůz z Německa. Na koupi jsem zaslal vratnou zálohu 200€ (dohodnuto telefonicky a uvedeno na platebním příkazu), protože majitel chtěl mít jistotu že přijedeme. Syn v doprovodu přepravce a servisního technika pak na místě zjistil, že auto vykazuje na diagnostice chyby na motoru, přestože mělo být v perfektním stavu. Ke koupi tudíž nedošlo a prodejce odmítl zálohu vrátit.
Po návratu jsem ho několikrát vyzval přes SMS, ve kterých se prodávající mimo jiné přiznal že auto v pořádku nebylo, ale bezvýsledně.
Podal jsem na Policii trestní oznámení ale byl jsem posléze telefonicky vyrozuměn, že nadřízený praporčíka který s námi oznámení sepsal rozhodl, že se nejedná o trestný čin a že to mám řešit občanskoprávní cestou.
Má na to právo?
Občanskoprávní cestou to řešit asi nebudu ale dá se odhadnout jaké by byly šance?
Děkuji předem za odpověď.
 
Dobrý den,
zde bude rozhodující, pro aplikaci českého práva, zda majitel je občanem České republiky. Za předpokladu, že ano, doporučuji zaslat písemnou tzv. předžalobní výzvu (poslední pokus o smír), jejíž vzor naleznete zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html. Výzvu zašlete doporučeně, abyste měl doklad o zaslání.
V případě, že ani po doručení dané výzvy nebude záloha vrácena, nezbude Vám opravdu nic jiného, než se domáhat vrácení podáním žaloby u soudu. Úspěšnost v řízení je závislá hlavně na schopnosti žalobce prokázat svá tvrzení. Tedy ve Vašem případě byste musel být schopen prokázat na základě, jakého smluvního vztahu jste uhradil zálohu žalovanému, uhrazení zálohy (např. výpisem z účtu), z jakého důvodu nedošlo k realizování smluvního vztahu ad... V případě, že jste schopen všechny skutečnosti doložit, máte velkou šanci v soudním řízení uspět.