Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.429

Hrubá mzda a čistá mzda - rozdíl, výpočet

Odesláno: 
Otevřeno 1739 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
zaměstnavatel mi slíbil 90 Kč čistého na hodinu. Paní účetní mi ale na výplatní pásce uvedla průměrnou hodinovou mzdu 90 Kč na výplatnici - tj. asi bráno jako hrubého?
Opracováno jsem měla 160 hodin. Řekla mi, abych si to dovedla spočítat, že si mám násobit 160 x 90 Kč a takovou bych měla mít výplatu.
Je to tedy v hrubém nebo čistém?
Lenka
 
Dobrý den,
vždy záleží na dohodě zaměstnance a zaměstnavatele a to nejlépe v pracovní smlouvě, aby tím byly obě smluvní strany vázány. Tedy chcete-li mít jistotu, doporučuji trvat na tom, abyste měla ustanovení o výši mzdy zakotveno v pracovní smlouvě.
Dohodla-li jste se zaměstnavatelem na výše uvedené odměně, je povinností zaměstnavatele požadovanou výši odměny dodržet bez ohledu na to jestli si s Vámi dohodl výši odměny v tzv. čisté mzdě nebo hrubé mzdě. Samozřejmě zaměstnavatel je vázán povinností odvést za zaměstnance zálohovou daň a odvody sociálního a zdravotního pojištění. V případě, že dohoda byla pouze ústní, mějte na paměti, že se těžko poté bude prokazovat a v souvislosti s tím vymáhat.


 
Ve smlouvě mám odměna za vykonanou práci 90 Kč.
Na výplatnici moje účetní pracuje s 90 Kč. Odpracovnáno mám 160h. p
počítá 14400 hrubého +1150 příplatky, odečte 2776 (soc, zdrav, daň),
Zbyde mi 12.774 tzn že nemám 90, -Kč čistého ale ohodně méně. !!!
host5382
 
Není-li ve smlouvě uvedeno nic jiného, jde o tzv. hrubou mzdu. Obraťte se na svého zaměstnavatele a požadujte vysvětlení. Zároveň doporučuji pro předejití podobné situaci uvést do pracovní smlouvy novou výši tzv. hrubé mzdy, neboť tzv. čistá mzda se v pracovních smlouvách prakticky neuvádí.