Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.113

Vstupní lékařská prohlídka a výpověď ze zdravotních důvodů - vliv na výpovědní lhůtu

Odesláno: 
Otevřeno 834 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v květnu 2016 jsem uzavřela pracovní smlouvu na místo provozního pracovníka a zaměstnavatel na mé místo pobíral dotaci od ÚP. Nikdy jsem neabsolvovala vstupní lékařskou prohlídku, byť jsem o to 2x zaměstnavatele ústně požádala.
Nyní, tj. 10/2017 mám zdravotní problémy a vím, že setrvání na mém pracovním místě je dále již nemožné. Mohu se zeptat na možnosti výpovědi?
Myslím si, že vedení bude požadovat dodržení 2 měsíční výpovědní lhůty.
Děkuji
Jana
 
Dobrý den,

povinnost zaměstnavatele je před vznikem pracovního poměru zajistit, aby se fyzická osoba podrobila vstupní lékařské prohlídce. Vyplývá to přímo z § 32 zákoníku práce. Tedy v tomto případě jde o porušení povinnost zaměstnavatele. Takové porušení je možné nahlásit i na příslušní oblastní inspektorát práce. Odkaz naleznete zde: http://www.suip.cz.

V případě, že dohoda se zaměstnavatelem nebude možná a rozhodnete se podat výpověď z pracovního poměru, musí být výpověď podaná v písemné formě předána osobně zaměstnavateli naproti podpisu o přijetí nebo poslána poštou, jinak se k výpovědi nepřihlíží. Zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoli důvodu nebo bez udání důvodu. Výpovědní doba začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce.

V případě, že se pro Váš zdravotní stav stanete ve výpovědní lhůtě dočasně práce neschopnou (nemocenská), nemá tato skutečnost na běh výpovědní lhůty vliv.

Dále můžete donést zaměstnavateli lékařský posudek, podle kterého nesmíte dále konat dosavadní práci nebo podle kterého jste pozbyla vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dlouhodobě zdravotní způsobilost. Na základě takového posudku Vás musí zaměstnavatel převést na jinou práci.